ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ

ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 02.01.2022

Οι Πράξεις των Αποστόλων περιέχουν την βιογραφία του Αγίου Πνεύματος στο ανθρώπινο γένος, στο θεανθρώπινο σώμα της Εκκλησίας του Χριστού. Η βιογραφία αυτή αρχίζει στην πληρότητά της κατά την ημέρα της Πεντηκοστής και έκτοτε διαρκεί, διαμέσου όλων των αιώνων, μέσα σε ολόκληρη την αιωνιότητα. Οι Απόστολοι, με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος σε αυτούς, έγιναν οι πρώτοι χαρισματικοί θεάνθρωποι, αντιλήφθηκαν πλήρως τι είναι ο Ιησούς Χριστός και άρχισαν, άφοβα, να Τον κηρύττουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

            Ο Άγιος Χρυσόστομος επισημαίνει : «Μα γιατί το Άγιον Πνεύμα δεν είχε δωρηθεί πριν από την Σταύρωση; Διότι η οικουμένη ήταν μέσα στις αμαρτίες, στην κακία, στην εχθρότητα και στο όνειδος, αφού ως τότε δεν είχε οδηγηθεί σε θυσία ο Αμνός, ο οποίος σήκωσε πάνω του όλες τις αμαρτίες του κόσμου». «Και όπως την ώρα του ύπνου του Αδάμ δημιουργήθηκε η γυναίκα, έτσι κατά τον θάνατο του Χριστού διαμορφώθηκε και η Εκκλησία εκ των πλευρών αυτού…..». Μετά την Ανάληψη του Κυρίου «μάλλον ο ίδιος ο τέλειος ο Παράκλητος κατήλθε φωτίζοντας τελειότερα και αγιάζοντας τους Αποστόλους και πάλι μέσω αυτών, με τον ερχομό Του, καθοδηγεί τα πέρατα της οικουμένης».

            Ο Μέγας Βασίλειος μας λέει ότι αυτό που ο Υιός επεφοίτησε σε εμάς είναι άκτιστο. Και ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ομοίως, λέει ότι δεν επιφοιτήθηκε ο Θεός, αλλά η χάρις Του. Αυτή η χάρις ταξιδεύει μέσα στην ιστορία με την αποστολική διαδοχή μέσω του μυστηρίου της Ιερωσύνης μέχρι σήμερα…. Η Ιερωσύνη είναι το ιερό μυστήριο, κατά το οποίο το Άγιον Πνεύμα δια της προσευχής και της χειροθεσίας από τον Επίσκοπο, κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας, δίδει κανονικώς σε συγκεκριμένο πρόσωπο το δικαίωμα της τελέσεως των ιερών μυστηρίων και της διαποιμάνσεως στην πίστη, και στην ευλάβεια του ποιμνίου του Χριστού. Σήμερα σε περίεργες εποχές για την Εκκλησία, ο Άγιος Ιουστίνος του Τσελιέ μας θυμίζει ότι: «  Κατ’ ουσίαν σε όλες τις θεανθρώπινες αξίες και διαστάσεις της, η ιεραρχία είναι εκ του “Αιωνίου Αρχιερέως” θεανθρώπου Χριστού, του δευτέρου Προσώπου της Υπεραγίας Τριάδος. Γι’ αυτό και εκείνος ταυτίζει τον εαυτό του με αυτήν, ευαγγελιζόμενος στους Αγίους Αποστόλους: « Ο ακούων υμών εμού ακούει, και ο αθετών υμάς, εμέ αθετεί» και «ιδού εγώ μέθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος».

 Και ο Άγιος Ιγνάτιος ο θεοφόρος εντέλλεται: « Να σέβεστε τους διακόνους ως εντολή Ιησού Χριστού, και τον Επίσκοπο ως Ιησού Χριστό, τον Υιό του Πατρός, τους δε πρεσβυτέρους ως σύναξη του Θεού και ως σύνοδο των Αποστόλων. Χωρίς αυτούς Εκκλησία δεν υφίσταται» . Οι γονείς συχνά δίνουν στα παιδιά τους τροφή εις βάρος των άλλων. Εγώ δεν πράττω αυτό, μας λέει Εκείνος, σας τρέφω με το σώμα μου, σας προτείνω τον εαυτό μου, επιθυμώντας να είστε όλοι ευγενείς και δίνοντάς σας ελπίδα για το μέλλον!!!

            Από αυτή τη θέση συνηθίζεται να λέγονται κάποιες ευχαριστίες. Αλλά δεν ξέρω, αν ένα ευχαριστώ αρκεί στο πρόσωπο Σας, Σεβασμιώτατε,  ως φορέα αυτής της θείας χάριτος στην περιφερειά μας. Δεν ξέρω, αν φτάνει ένα ευχαριστώ για τους προκατόχους Σας Μητροπολίτες, που θυσιάστηκαν γι’ αυτόν τον τόπο και την Εκκλησία... Δεν ξέρω, αν φτάνει ένα ευχαριστώ για τους πατέρες της Εκκλησίας μας, που με αγώνες και διωγμούς κράτησαν την Εκκλησία και την παράδοσή της άσπιλη….. Δεν ξέρω αν φτάνει ένα ευχαριστώ για τους Αγίους μάρτυρας, που πότισαν, ποτίζουν και θα ποτίζουν με το αίμα τους αυτόν τον αμπελώνα….. Δεν ξέρω ,αν φτάνει ένα ευχαριστώ στους Αγίους Αποστόλους, τους θεμέλιους λίθους της Εκκλησίας μας…… Δεν ξέρω, αν φτάνει ένα ευχαριστώ στον Ίδιο τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον Ακρογωνιαίο Λίθο της Εκκλησίας, την Πηγή της θείας χάριτος…… Εδώ αισθάνομαι ότι το μόνο, που μπορώ να δηλώσω, είναι μια ευχή, μια δέσμευση, μια επιθυμία…. Μέσα σε αυτόν τον ποταμό της θείας χάριτος, που ξεκινά από την πλευρά του Κυρίου μας και περνά μέσα στους αποστόλους , τους πατέρες της Εκκλησίας, τους προκατόχους Σας και τώρα σε Σας, θα σκύψει ο πιστός για να ξεδιψάσει την ψυχή του….. Ευχαριστώ πολύ…..

π. ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΛΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Read 59 times Last modified on Tuesday, 04 January 2022 21:08
Top