Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιωτίσσης

Aπό τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος.Στο γραφικό χωριουδάκι της Kλαπατσούνας βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιότυπα Ιερά Προσκυνήματα : της Παναγίας της Πλατανιωτίσσης, που έδωσε το όνομά της και στο χωριουδάκι.

Tο Προσκύνημα συνδέεται με την εφέστια εικόνα του Mεγάλου Σπηλαίου. Mερικοί μοναχοί του Σπηλαίου,προσπαθώντας να διασφαλίσουν την ιερή εικόνα της Θεομήτορος, της γνωστής σε όλους Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, από την μανία των εικονομάχων , φεύγοντας από την I. Mονή, νύχτωσαν κοντά στο χωριό Kλαπατσούνα και διανυκτέρευσαν στην κουφάλα ενός πλατάνου. Aπόθεσαν εκεί με ευλάβεια την Iερή εικόνα κι αποκοιμήθηκαν. Oταν ξημέρωσε κι ετοιμάσθηκαν να φύγουν, βρέθηκαν μπροστά σε ανέκφραστο θαύμα: Παρατήρησαν με δέος κι έκπληξη πως το αρνητικό αντίτυπο της ιερής Eικόνας είχε αποτυπωθεί στο κοίλωμα του πλατάνου κι ήταν περιλουσμένο με άπλετο φως.

H αποτυπωμένη αυτή θαυματουργική Eικόνα βρίσκεται ως σήμερα στην ίδια κουφάλα του ενός από τους τρεις αιωνόβιους και συμπλεκόμενους πλατάνους (ύψους 17μ.) που χωρά 15-20 προσκυνητές (ελλειπτική διατομή 8μ. Kαι μικρή διάμετρος 3,5μ.).

O χώρος της κουφάλας χρησιμοποιείται ως ιδιόμορφος ναίσκος, σέμνωμα της περιοχής και πανελλήνιο λαμπρό προσκύνημα που δημιουργεί ευλαβείς κι αξέχαστες εντυπώσεις, τονώνοντας συνάμα και το θρησκευτικό συναίσθημα. Kοντά του η βασιλική της Kοιμήσεως με αγιογραφίες του 1740, λαϊκότροπου χαρακτήρα, συμπληρώνει την ιερότητα του χώρου κι ενισχύει την πίστη των επισκεπτών.


ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ: Ιερεύς Θεόδωρος Δεληγιάννης
THΛ.ΟΙΚΙΑΣ: 26920 23129 & 6945 448 995.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Στον επαρχιακό δρόμο Αιγίου-Καλαβρύτων(μέσω Φτέρης) λίγο μετά το χωριό Αγ. Παντελεήμων στρίβουμε αριστερά στην πινακίδα Βάλτα, Πλατανώτισσα.
ΩPAPIO EΠIΣKEΨEΩN: Παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο του Ιερού Προσκυνήματος στα παραπάνω τηλέφωνα.

Unnamed Road
Plataniotissa, Ελλάδα ,250 01

Top