16/2/2020 - ΑΣΩΤΟΥ

SUNDAY 16/02/2020 THE PRODIGAL SON

Μακρόθυμος, πολυέλεος, φιλεύσπλαχνος, είναι μερικές από τις χαρακτηριστικές ιδιότητες που αποδίδονται στον Θεό

των Χριστιανών, μέσα στην εκκλησιαστική γραμματεία. Όμως κανένα κείμενο που εμπεριέχει ή συμβολίζει τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, δεν θα μπορούσε να είναι εναργέστερο από την σημερινή Ευαγγελική παραβολή του Ασώτου. Αυτό το ίδιο το κείμενο, αποτελεί ανεκτίμητο κεφάλαιο για τον τρόπο αντιμετώπισης των πλανημένων, των αποστατών της πίστης μας, των αδυνάμων. Όλων ημών που η αμαρτία σε συνδυασμό με την ανθρώπινη αδυναμία διευρύνει το χάσμα και αποκόπτει τις γέφυρες επαφής του ανθρώπου με τον Θεό.

Στις κοσμικές κοινωνίες του πλανήτη μας επικρατούν τακτικές και μέθοδοι ανεπίτρεπτες για το κατ’ εξοχήν δημιούργημα του Θεού, τον άνθρωπο, και αφορούν όλους αυτούς που «έκαναν το λάθος» και αποκόπηκαν ή ξεστράτισαν από τα ανθρωπίνως θεσμοθετηθέντα τα οποία αποτελούν την «λευκή βίβλο» της κατά σύμβαση λειτουργίας των παραπάνω κοινωνιών.

Παροιμιώδεις εκφράσεις του τύπου «πάτησέ τον πριν σηκωθεί» ή «τον βρήκες στην άκρη του γκρεμού; Δώσε του μία να πάει παρακάτω» ή «πάτα τον όσο είναι ανήμπορος», απηχούν τον πολιτισμό και την ψυχική κενότητα όλων αυτών που η απουσία του Θεού από την ζωή και τις συμπεριφορές τους, τους καθιστούν «κριτές των κριτών» και χωρίς ίχνος αγάπης για τον συνάνθρωπο.

Δυστυχώς ο άνθρωπος κρίνοντας με τα ανθρώπινα μέτρα τον άλλον, θέτει πάντοτε ως προϋπόθεση της συγνώμης για μια στιγμιαία παρεκτροπή, την ικανοποίηση της δικαιοσύνης με μακροχρόνιες ποινές.

Όμως, εάν ο άνθρωπος σκέπτεται και ενεργεί έτσι για τον συνάνθρωπο, είναι τελείως διαφορετική η αξιολόγηση από τον Θεό για το παρεκτραπέν δημιούργημά του, διότι μόνο ένας Θεός ελέους και συγνώμης έχει την δύναμη να ανασύρει τον πεσμένο χωρίς να ζητήσει λύτρα σωτηρίας. Μόνο ένας Θεός αγάπης μπορεί να εξουδετερώσει την αμαρτία και να ελκύσει κοντά Του τον αμαρτωλό. Ο συντετριμμένος άσωτος, εάν κρινόταν με ανθρώπινα μέτρα, δεν θα εύρισκε ποτέ τον δρόμο της επιστροφής γιατί το τίμημα θα ήταν πολύ βαρύ.

Στην σημερινή παραβολή αποδεικνύεται ότι η μακροθυμία του Θεού δεν είναι μύθος. Είναι το λιμάνι για κάθε ναυαγό στο πέλαγος της αμαρτίας, είναι το βάλσαμο για τον τραυματισμένο από τα πάθη του άνθρωπο, είναι η θύρα που οδηγεί στην ψυχική ανακούφιση και την παρηγοριά.

Η σημερινή περικοπή αποτελεί ράπισμα για όλους όσοι παραμένουν άτεγκτοι στην παροχή συγνώμης και ενισχύουν με την ανοικτίρμονα και σκληρή τους στάση την παραμονή των πεπτοκότων συνανθρώπων στο σημείο της πτώσεώς τους. Άραγε, ποιος αποστάτης στο άκουσμα της παραβολής του Ασώτου, δεν θα θελήσει να ξαναπάρει τον δρόμο της επιστροφής στο Θεό;

Φοβάται ο σύγχρονος Χριστιανός το πλήθος και το φορτίο των αμαρτιών του, αναλογιζόμενος αυτά με τα ανθρώπινα κριτήρια και μη έχοντας εμπιστοσύνη στην μακροθυμία του Θεού, που επιθυμεί την αποκατάστασή του. Φάρο σωτηρίας και δρόμο μετανοίας ας αποτελέσει για το υπόλοιπο της ζωής μας ο Άσωτος του Ευαγγελίου, που μας υποδεικνύει το πρακτέο.

Η μακροθυμία του Θεού πρέπει να δικαιωθεί. Ας μην Τον απογοητεύσουμε.  

 

Top