ΚΥΡΙΑΚΗ 24/05/2020 ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ από του ΠΑΣΧΑ (του Τυφλού)

5TH SUNDAY AFTER PASCHA (35 days) SUNDAY OF THE BLIND MAN - 22/05/2020

 

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, αγαπητοί μου αδελφοί, αναφέρεται στη θεραπεία του εκ γενετής τυφλού. Ένας τυφλός που θεραπεύεται από τον Ιησού, χωρίς να του το ζητήσει, υπερασπίζεται την αλήθεια και αγωνίζεται να ανοίξει τα μάτια των πνευματικά τυφλών Φαρισαίων. Λογικά ο τυφλός της περικοπής, θα έπρεπε να είναι και το κύριο θέμα του σημερινού κηρύγματος.
Η διαγωγή όμως των γονέων του τυφλού, παρουσιάζει έντονες και απαράδεκτες εκδηλώσεις ενός απαράδεκτου καιροσκοπισμού, που θυσιάζει την αλήθεια χάριν σκοπιμότητας και συμπεριφέρεται, στον τόνο που αρέσει στους δυνατούς της εποχής. Οι καιροσκόποι, δεν έλειψαν ποτέ από τον κόσμο, κι ούτε λείπουν και σήμερα. Ας προσπαθήσουμε να τους ψυχογραφήσουμε.
Οι γονείς του τυφλού, φοβούνται να ομολογήσουν το θαύμα που έγινε στο παιδί τους που γεννήθηκε τυφλό, για να μην γίνουν αποσυνάγωγοι. Αποφεύγουν με μαεστρία να ομολογήσουν ένα αληθινό γεγονός. «Έχει ηλικία αυτόν να ρωτήσετε»! Αποφεύγουν λοιπόν να δώσουν σαφή απάντηση ενώ ήσαν βέβαιοι για το θαύμα και όφειλαν να απαντήσουν από ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο που θεράπευσε το παιδί τους. Τρομοκρατημένοι άφησαν τον υιό τους μόνο του να σηκώσει το βάρος των απειλών των Φαρισαίων.
Το φαινόμενο είναι συχνό σε όλες τις εποχές. Οι άνθρωποι κανονίζουν την στάση τους και τα λόγια τους απέναντι σε πρόσωπα και σε γεγονότα, ανάλογα τις περισσότερες φορές, με τις επιταγές της σκοπιμότητας και όχι της συνειδήσεως. Κάνουν και λένε όχι ότι είναι αντικειμενικά σωστό, αλλά ότι φαίνεται υποκειμενικά συμφέρον. Ομοιάζουν με ηλιοτρόπιο που δεν στρέφεται προς τον ήλιο, αλλά προς την πνοή των ισχυρών της ημέρας. Προσομοιάζουν με ανεμοδείκτες που ακολουθούν πιστά την κατεύθυνση του κάθε ανέμου.
Οι γονείς του τυφλού, προκειμένου να μην θιγούν ή για να διατηρήσουν τα όποια οφέλη τους, καταπατούν την ηθική και την αξιοπρέπεια. Καταδεικνύουν σαφώς, ότι αντιμετωπίζουν με κοσμικά κριτήρια το θαύμα που συντελέσθηκε στον υιό τους. Αβίαστα αποδεικνύουν, ότι αρτιμέλεια και σωματική ευρωστία δεν σημαίνει απαραίτητα και υγιή άνθρωπο ή ποιότητα ζωής και ότι σωματική ασθένεια δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην και αμαρτωλότητα..
Οι γονείς του τυφλού, αν και έχουν σωματικούς οφθαλμούς και βλέπουν το φως το αισθητό, παραμένουν τυφλωμένοι και δεν θεωρούν το νοητό φως των θείων αποκαλύψεων. Δυστυχώς και σήμερα, πολλοί άνθρωποι ακολουθούν τα ίχνη των καιροσκόπων γονέων του τυφλού. Απλώνουν τις «κεραίες» τους και εξακριβώνουν έγκαιρα «κατά που φυσάει ο άνεμος» ώστε επιδέξια κλίνοντας την μέση στους ισχυρούς χρησιμοποιώντας την κολακεία και την συκοφαντία, να γίνονται αρεστοί, να καλοπερνούν να εξασφαλίζονται.
Κι όμως πόση ανάγκη έχουμε σήμερα από γνήσιους ανθρώπινους χαρακτήρες. Πόσο μας λείπουν οι άνθρωποι των αρχών, αυτοί που ξέρουν να λένε και το ναι και το όχι, που δεν θαμπώνονται από εφήμερες προσδοκίες. Δυστυχώς, σπανίζουν άνθρωποι με παρρησία και θάρρος γνώμης. Μάταια περιμένουμε την αναγέννηση της κοινωνίας που εμείς φτιάξαμε και συντηρούμε, εάν δεν πλάσουμε μέσα και γύρω μας χαρακτήρες ντόμπρους και αξιοπρεπείς με γενναιότητα σωφροσύνη και ανδρισμό.
Αν θέλουμε να αλλάξει η ζωή μας, και μαζί με εμάς σταδιακά όλος ο κόσμος, τότε οφείλουμε να ανακαινίσουμε τον έσω άνθρωπο να πάψουμε να παραπαίουμε ανάμεσα στην αδικία, την ατομοκεντρικότητα και την πνευματική σύγχυση. Η δική μας τύφλωση προέρχεται από την δική μας αδιαφορία και μεγαλώνει όσο εμείς αμελούμε. Μέχρι πότε θα ζούμε στο σκοτάδι;
Ποτέ ο κόσμος δεν θα γίνει ηθικός, όσο θα φιλοξενεί στους κόλπους του καιροσκόπους. Κι ας είναι αυτό το δίδαγμα σήμερα, για όσους ζητάνε την κοινωνική πρόοδο ξέχωρα από την ηθική!!!

Top