ΚΥΡΙΑΚΗ 28/06/2020 ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 SUNDAY 28/06/2020 THIRD SUNDAY OF MATTHEW

 

Καλούμεθα σήμερα, μέσα από τον παραβολικό λόγο του Ιησού Χριστού να πάρουμε την μεγάλη απόφαση. Εάν θέλουμε να πατάμε σε «δύο βάρκες», δηλαδή να δουλεύουμε ταυτόχρονα σε δύο αφεντικά που έχουν διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα. Αυτό που θα προκύψει, θα είναι η αγάπη για το ένα και η εγκατάλειψη για το άλλο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να υποκρινόμαστε την πίστη μας και στους δύο, με κίνδυνο μία ημέρα να αποκαλυφθούμε και να τιμωρηθούμε.

   Και για να καταστήσει σαφή τα παραπάνω, ο Ιησούς, συνεχίζει λέγοντας ότι δεν μπορεί να δουλεύει κανείς σε δύο κυρίους, στον Θεό και στον μαμμωνά. Ή τον ένα θα αγαπήσει και τον άλλο θα μισήσει, ή θα υπακούσει στις επιταγές του ενός και θα καταφρονήσει τον άλλο. Μάλιστα με τον όρο “μαμμωνά” υπονοεί ο Κύριος τόσο τον ίδιο το διάβολο και τα έργα του σκότους, όσο και τις βιοτικές μέριμνες, οι οποίες αποσπούν την προσοχή μας από τη μελέτη και εφαρμογή του θελήματος του Θεού.

   Στην καθημερινότητά μας όμως, λησμονούμε αυτές τις μεγάλες αλήθειες. Θεωρούμε τους εαυτούς μας πιστούς χριστιανούς, αναλώνοντας όλο το χρόνο μας στο κυνήγι των υλικών αγαθών, και στην ικανοποίηση των βιοτικών μας αναγκών μόνο. Οι συνθήκες του σύγχρονου τρόπου ζωής και οι συγκυρίες των τελευταίων ετών (10ετής οικονομική κρίση – πανδημία κορονοϊού), επιτείνουν αυτή την αγωνία μας και μας απορροφούν κάθε σωματική και ψυχική ικμάδα. Και όσο εξαρτάμε την ευτυχία μας από τα υλικά και τα γήινα, τόσο οι δυσκολίες της ζωής μάς οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη απελπισία και απόγνωση.

   Για να αμβλύνει μάλιστα τις λογικά ανθρώπινες αγωνίες και ενστάσεις, τους καλεί να αναλογισθούν το φυσικό βασίλειο. Κοιτάξτε τα πουλιά που πετούν στον αέρα, τους λέγει ο Ιησούς, ούτε σπέρνουν, ούτε θερίζουν, ούτε μαζεύουν τροφές σε αποθήκες. Κι όμως, ο επουράνιος Πατέρας τα τρέφει. Εσείς δεν αξίζετε πολύ περισσότερο από αυτά; Αλλά και για το ντύσιμό σας, γιατί αγωνιάτε; Δείτε τα αγριολούλουδα, που φυτρώνουν μόνα τους στους αγρούς. Αν ο Θεός ντύνει µε τόση μεγαλοπρέπεια τα αγριόχορτα, που σήμερα υπάρχουν και αύριο ρίχνονται στη φωτιά, δε θα φροντίσει πολύ περισσότερο για σας; Μην κυριεύεστε λοιπόν από αγωνιώδη φροντίδα για τα επίγεια αγαθά. Διότι, για όλα αυτά αγωνιούν όσοι δεν εμπιστεύονται τη ζωή τους στον Θεό.

   Η εμπιστοσύνη στο Θεό δε σημαίνει αδιαφορία του ανθρώπου για τα βιοτικά. Το «μη μεριμνάτε» του Χριστού δε σημαίνει «μη εργάζεσθε». Ο Κύριος δε συνηγορεί σε μια παθητικότητα απέναντι στη ζωή. Δεν περιφρονεί τη σοβαρή και επίπονη εργασία. Εκείνο πού θέλει να χτυπήσει ο Χριστός είναι η αγωνιώδης μέριμνα, που ταλαιπωρεί την ανθρώπινη ψυχή. Και τι είναι  αυτή η αγωνιώδης μέριμνα; Είναι αυτό το περίφημο άγχος της εποχής μας, που μετατρέπεται σε αγχόνη της ψυχής. Αγχόνη  πράγματι. Σφίγγει ασφυκτικά τον άνθρωπο, τον πνίγει, τον οδηγεί σε απελπισία. Τί θα κάνω; Πώς θα τα βγάλω πέρα; Πώς θα μεγαλώσω τα παιδιά μου; Πώς θα τα σπουδάσω; Πως θα τα  αποκαταστήσω; Ερωτήματα  τυραννικά , που βασανίζουν πλήθη ανθρώπων και συχνά τους βυθίζουν σε απόγνωση.

   Το αποτέλεσμα;. Ο άνθρωπος, πλασμένος για το άπειρο και το αιώνιο, να είναι δυστυχής, κυνηγώντας διαρκώς ένα άπιαστο όνειρο χωρίς ευτυχία επί της γης, με όσα και αν έχει αποκτήσει. Δυστυχής και ανικανοποίητος μένει ως την ώρα που  διαπιστώνει πως τα έχει χάσει όλα. Και τα πρόσκαιρα, τα οποία είχε απολυτοποιήσει, και τα αιώνια, που είχε λησμονήσει.

   Προσανατολίσαμε τη ζωή μας στην τροφή, τα αγαθά, στο «φαίνεσθε». Αγνοήσαμε τις προτεραιότητες της ψυχής και του σώματος. Υποκαταστήσαμε την πρόνοια του Θεού με τα υλικά αγαθά, με αποτέλεσμα οι εξουσίες του κόσμου τούτου να μας έχουν κυριεύσει. Και η αγωνία μας έγκειται στην επιβίωση και την αυτάρκειά μας, όχι στην κοινωνία με τον Θεό και τον πλησίον. Η αλλαγή μπορεί να έρθει στην καρδιά του καθενός, ακόμη κι αν ο κόσμος έχει θεοποιήσει τις δικές του δυνάμεις. Και όποιος αλλάζει εντός του, αφήνοντας την πρόνοια του Θεού και την αγάπη Του να ανοίξουν δρόμους, σε τίποτε δεν θα υστερήσει. Σ’ αυτόν τον κόσμο ζητά η πίστη να ζούμε. Αμήν!

Top