ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ - Saturday, 08 May 2021

“Μακάριοι οἱ μή ἰδόντες καί πιστεύσαντες”

 

Οι μαθητές, μετά τα φοβερά γεγονότα της σύλληψης, καταδίκης και σταύρωσης του Διδασκάλου τους, φοβούμενοι την οργή των Ιουδαίων, είχαν κρυφτεί όλοι μαζί σε ένα σπίτι. Εκεί τους επισκέπτεται ο Αναστημένος Χριστός, για να χαρίσει καταρχήν στις ταραγμένες τους καρδιές την ειρήνη λέγοντάς τους «ειρήνη υμίν», και μετά να τους βεβαιώσει ότι είναι Αυτός ο ίδιος δείχνοντας τους τα σημάδια από το πάθος στα χέρια τα πόδια και την πλευρά Του, αλλά και έπειτα να τους ενισχύσει με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, φυσώντας στα πρόσωπά τους και λέγοντάς «Λάβετε πνεύμα άγιον».

Πράγματι, η καρδιά των μαθητών μετά από τη μεγάλη ταραχή αλλά και απογοήτευση που δοκίμασαν, γεμίζει και πάλι με τη χαρά της παρουσίας του Αναστημένου Χριστού. Τώρα γεμάτοι ελπίδα και έχοντας ξανά κοντά τους τον αγαπημένο τους διδάσκαλο, αισθάνονται και πάλι δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία. Η αμφιβολία που γεννήθηκε μέσα τους βλέποντας Εκείνον, στον οποίο είχαν στηρίξει κάθε ελπίδα τους να σταυρώνεται και να πεθαίνει, διαλύεται, όταν τον βλέπουν και πάλι Αναστημένο πλέον, να μπαίνει στο σπίτι που βρίσκονταν «κεκλεισμένων των θυρών» υπερβαίνοντας δηλαδή κάθε φυσικό νόμο.

Ο Απόστολος Θωμάς όμως δεν ήταν μαζί τους στη συνάντηση αυτή. Όταν οι υπόλοιποι μαθητές του λένε με ενθουσιασμό «εωράκαμεν τον Κύριον» ο απογοητευμένος και κλονισμένος κατά την πίστη του Θωμάς αδυνατεί να δεχτεί αυτή την αλήθεια. Ζητούσε αποδείξεις χειροπιαστές, για να πιστέψει ότι αυτό που άκουγε ήταν γεγονός. Η λογική του δεν το χωρούσε, πολύ δε περισσότερο δεν το χωρούσε η απελπισμένη του καρδιά. Ήθελε να βάλει το δάκτυλό του «επί τον τύπον των ήλων». Ήθελε να αγγίξει με τα αισθητά του χέρια, αυτό που δεν μπορούσε αοράτως να κατανοήσει με την καρδιά του. Ήθελε να αισθανθεί το αποτύπωμα από της πληγές του Χριστού. Με λίγα λόγια ήθελε να δει για να πιστέψει.

Έτσι λοιπόν, μετά από οχτώ ημέρες, όταν και ο Θωμάς ήταν μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές, ο Κύριος τους ξαναεπισκέπτεται. Τους δίνει και πάλι την ειρήνη και καλεί τον Θωμά να κάνει πράξη την επιθυμία του. «Φέρε τον δάκτυλόν σου ώδε»! Τότε ο Θωμάς, συγκλονισμένος από την παρουσία του Χριστού αλλά και συντετριμμένος από την πικρή γεύση της απιστίας του αναφωνεί «ο Κύριός μου και ο Θεός μου» και ομολογεί την αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη πλέον πίστη του στον Αναστημένο Κύριο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Θωμάς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας που ζητά να δει για να πιστέψει. Μέσα σε αυτό κομμάτι πολλές φορές ανήκουμε και εμείς που είμαστε κατ΄ όνομα τουλάχιστον Χριστιανοί και ζούμε κοντά στην εκκλησία. Πολλές φορές και ειδικά τις στιγμές τις δοκιμασίας, η πίστη μας κλονίζεται και θέλουμε να δούμε για να πιστέψουμε. Και μπορεί ο Θωμάς στα μάτια τα δικά μας να είναι ο ευτυχής που είδε, αλλά οι πραγματικά μακάριοι κατά τον λόγο του Χριστού μας είναι «οι μη ιδόντεςκαι πιστεύσαντες».

Η πίστη δεν είναι κάτι που αναλύεται στα μικροσκόπια ούτε κάτι, που μπορεί να το περιορίσει η φτωχή λογική μας. Βέβαια η απιστία του Θωμά είναι πολύ διαφορετική από την αμαρτωλή απιστία της εποχής μας. Η απιστία του Θωμά δεν έχει τον χαρακτήρα της αλαζονείας. Είναι μάλλον μια «καλή» απιστία, ή δυσπιστία, γιατί μέσα από αυτήν φανερώνεται τελικά η πίστη.

Εκφράζει, δηλαδή, το πνεύμα της καλοπροαίρετης επιστήμης, που είναι η αναζήτηση της αλήθειας με την παρατήρηση συγκεκριμένων φαινομένων.

Όλοι μας πιστεύουμε, αλλά σε καιρό πειρασμού, η πίστη μας χαλαρώνει, ζητούμε από τον Θεό να κάνει έντονη την παρουσία Του και έτσι γίνεται, μόνο που ο Θεός εμφανίζεται μπροστά μας όπως θέλει εκείνος, όχι όπως θέλουμε εμείς.

Ο Θωμάς, επειδή είχε καλές προθέσεις και ειλικρινές ενδιαφέρον, μόλις έλαβε από τον Αναστημένο Ιησού τις συγκεκριμένες αποδείξεις που ζήτησε, αμέσως εγκατέλειψε την απιστία του και έγινε μεγαλόφωνος ομολογητής της Ανάστασης και της θεότητας του Κυρίου. Έτσι η «απιστία» του γέννησε την πίστη και τον μετέβαλε σε κήρυκα της μεγαλύτερης αλήθειας που είχε, έχει και θα έχει ανάγκη ο κόσμος.

Εμείς απολαμβάνουμε την παρουσία Του Χριστού στην ψυχή μας, αισθανόμαστε τη χαρά της Αναστάσεως στην καρδιά μας και εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στα χέρια Του. Εξάλλου πίστη δεν σημαίνει τίποτα άλλο από εμπιστοσύνη. Και πιστός στον Θεό δεν είναι εκείνος που τον αποδέχεται αλλά εκείνος που τον εμπιστεύεται.

Αν θέλουμε λοιπόν να δούμε για να πιστέψουμε, πρέπει πρώτα να ζήσουμε κοντά στον Θεό. Γιατί η πίστη είναι κυρίως βίωμα. Όταν ζήσουμε κοντά στο Θεό και βιώσουμε το μεγαλείο της παρουσίας Του, τότε θα ανοίξουν και τα πνευματικά μας μάτια και θα δούμε όλα εκείνα που είδαν οι μάρτυρες της πίστεώς μας και δεν δίστασαν να δώσουν το αίμα τους για τον Χριστό, όλα εκείνα που είδαν οι Άγιοι της πίστεώς μας και αφιέρωσαν όλο τους το είναι στον Κύριο, όλα εκείνα που έχει ετοιμάσει για εμάς ο Χριστός για να μας οδηγήσει και πάλι στην Βασιλεία Του.

Ας μιμηθούμε λοιπόν τον Θωμά όχι στην απιστία του αλλά στην ομολογία του και ας αναφωνήσουμε και εμείς με όλη τη δύναμη της καρδιά μας προς τον Αναστημένο Χριστό «ο Κύριός μου και ο Θεός μου»!

 

Του Αρχιμανδρίτου π. Ιερόθεου Παπαθανασίου

Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών

READ_MORE_K2

Αίγιο 8 Μαΐου 2021

 

Η Μεγαλόχαρη παραχώρησε, ο Ιερός Κλήρος συνέπραξε, οι Αρχές σεβάστηκαν, ο λαός συνηγόρησε, ώστε ο πάνδημος εορτασμός της πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, να εξελιχθεί φέτος σε πρότυπο γεγονός αρμονικής συνεργασίας Εκκλησίας, Πολιτείας και λαού, διαλύοντας τα νέφη από τον ζόφο της πανδημίας, αναθερμαίνοντας στις καρδιές μας την ελπίδα και στέλνοντας παντού το δίδαγμα: «η ισχύς εν τη ενώσει».

063Δήλωση και ευχή συνάμα αποτελούν οι λόγοι του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ιερωνύμου: «Η Ελλάδα είναι ενωμένη. Και πιο πολύ με τον Ιησού Χριστό. Η Ιστορία μας διδάσκει πως συσπειρωμένοι όλοι πετυχαίνουμε σπουδαία πράγματα. Σήμερα είναι ορατή η ενότητα Εκκλησίας, Πολιτείας, λαού. Όταν υπάρχει ευλογία Θεού και ενότητα όλα μπορούν να συμβούν».

Έτσι πραγματοποιήθηκε ένας επιτυχημένος συνδυασμός κατανυκτικής τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών, αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων, τιμητικής παρουσίας των Αρχών της Πολιτείας, απρόσκοπτης λιτάνευσης της Ιερής Εικόνας και αθρόας συμμετοχής των πιστών-τηρουμένων των αποστάσεων- πράγματα, που πέρυσι αποτέλεσαν οδυνηρή εμπειρία με την πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση επιβολής προστίμου στον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο για την αυτονόητη και παραδοσιακά αδιάλειπτη περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας.

Αποδείχτηκε λοιπόν περίτρανα ότι η βαθιά πίστη και ο πηγαίος σεβασμός του λαού μας προς τη Θεομήτορα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, είναι αρετές βαθιά ριζωμένες στις ψυχές των Ορθοδόξων Ελλήνων και οι όποιες δοκιμασίες αντί να τις ξεριζώσουν, τις ισχυροποιούν.

Συμπλήρωσε ακόμη πως στο διάβα των αιώνων η Παναγία πάντα προστάτευε την Αιγιάλεια από πολέμους, θεομηνίες, πανδημίες, λοιμούς και λιμούς, σκεπάζοντάς την με τη χάρη της.

140Έτσι στο όμορφο Αίγιο με τρόπο αξιοθαύμαστο τιμήθηκε η «κυρά η Τρυπητή» με επίκεντρο τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, έργο του διάσημου Βαυαρού Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, όπου προσωρινά φιλοξενείται η θαυματουργή Εικόνα, λόγω έργων ανακαίνισης του Ιερού της Προσκυνήματος, στον μικρό λόφο πάνω από το λιμάνι του Αιγίου.

Πράγματι με κάθε εκκλησιαστική ευπρέπεια τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, με την καθολική συμμετοχή χιλιάδων πιστών, που περίμεναν υπομονετικά στις ουρές από την παραμονή, για να προσκυνήσουν ευλαβικά, να συμμετάσχουν -όσο επιτρεπόταν- στις Ιερές Ακολουθίες και να ανάψουν, αφήνοντας στον Ι. Ναό για ευλογία σύμφωνα με το έθιμο την αναστάσιμη λαμπάδα τους. Πλήθη λαού κατέκλυσαν τον περίβολο της Εκκλησίας και τους γύρω δρόμους αυτή την πανευφρόσυνη, ανοιξιάτικη κι ευλογημένη ημέρα, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021.

Ο εορτασμός ξεκίνησε από το απόγευμα της  Πέμπτης 6 Μαΐου, που τελέστηκε ο Μέγας, Πανηγυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, συγχοροστατούντων δε του επιχωρίου Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου και του προκατόχου του, Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου με τη συμμετοχή Κληρικών και τριών Καθηγουμένων Ι. Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως. Το κήρυγμα έκανε ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, Πανοσ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρος  Αγγελόπουλος.

157Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε Όρθρος και Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αγίου Κοζάνης κ. Παύλου, συνιερουργούντων δε του Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου πρώην Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου.

Ο Ποιμενάρχης μας προ της απολύσεως, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την τιμητική παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη χαρά της πόλης μας και ιδιαιτέρως τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ως εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Αιγίου, Δημήτριο Καλογερόπουλο και τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατόπιν ευχαρίστησε δημόσια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, που ήλθε να γιορτάσει μαζί μας, να χαρεί και να πρωτοστατήσει σε αυτή τη λαμπρή ημέρα της Ορθοδοξίας και τον σεπτό Γέροντα, Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος με ενδελεχή αναφορά στο Ιερό Πρόσωπο της Παναγίας μας, συνιστώντας σε όλους μεγαλύτερη πίστη στον Θεό, ώστε να αποτρέψουμε τη συμφορά της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ευχόμενος η Μεγαλόχαρη να πρεσβεύει για όλους, δήλωσε: «Ο Θεός περιμένει το ανθρώπινο είδος να ακολουθήσει τον λόγο Του και να τον παρακαλέσει για να σταματήσουν τα δεινά. Περιμένει να Του το ζητήσουμε αβίαστα κι ελεύθερα. Και Εκείνος θα γίνει Φως, θα γίνει ίλεως».

173Ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, παιανιζούσης και της Φιλαρμονικής, ενώ Κλήρος και Αρχές ακολουθούσαν διακριτικά την περιφορά, προσδοκώντας η Μητέρα Παναγία να σώσει την πόλη μας, την Ελλάδα μας και τον κόσμο από τα δεινά της λοιμικής πανδημίας.

Με την επιστροφή της ιερής πομπής στον περίβολο του Ι. Ναού, τον Πανηγυρικό εκφώνησε  από την εξέδρα ο Άγιος Κοζάνης με πνευματικές παραινέσεις και στοχευμένες αναφορές στη Μακεδονία μας -με το σύνθημα: «Μην την ξεχνάτε»- αλλά και στη Θράκη μας, όπου διακυβεύονται σοβαρά εθνικά συμφέροντα. 

Ευχαρίστησε δε θερμότατα τον σεπτό μας Ποιμενάρχη, λέγοντας: «Άγιε Καλαβρύτων, σας ευχαριστούμε από καρδιάς, διότι μας δώσατε την ευκαιρία να κατέβουμε από τη Μακεδονία μας, διότι μας καλέσατε να έρθουμε να συμπροσευχηθούμε με αυτό τον λαό τον «Παναγιοσκέπαστο», όπως είπατε και χθες βράδυ και σήμερα. Ναι… Παναγία η Μεγαλοσπηλαιώτισσα, Παναγία, η Τρυπητή, Παναγία η Πλατανιώτισσα, Παναγία του Μοναστηρίου (Βεργουβίτσας),  Αγία Λαύρα -γιατί κι εκείνη τον Ευαγγελισμό έχει- Παναγία Φανερωμένη και τα Εισόδια της Θεοτόκου… Προσευχήσου λοιπόν, λαέ, να μας σκεπάζει.  Χρόνια πολλά κι ευλογημένα! Χριστός Ανέστη και η Ελλάς να αναστηθεί πνευματικά».

 

200Στη σύντομη αποφώνησή του ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε η Παναγία η Μεγαλόχαρη, στην οποία προστρέχουμε όλοι, να είναι βοήθειά μας.

Καταληκτικά συμπλήρωσε πως οφείλουμε την αγάπη μας στον προκάτοχό του, Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο,που θέλουμε να τον βλέπουμε να χαίρετε με τις χαρές όλων μας. Και του ευχήθηκε: «Να ζήσετε Γέροντα, να σας χαιρόμαστε και επί πολλά χρόνια να σας έχουμε εδώ στην Ιερά μας Μητρόπολη. Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη σε όλους!»

Ακολούθως η Ιερή Εικόνα, εποχούμενη σε ένα μαύρο τζιπ, ταξίδεψε περιφερειακά στους  δρόμους της πόλης. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος επαίνεσε τους πάντες, Ιερό Κλήρο, Άρχοντες και λαό, που συνετέλεσαν λιγότερο ή περισσότερο στον επιτυχημένο συντονισμό και την άψογη διοργάνωση του εορτασμού.

 «Χαιρόμαστε» είπε καταληκτικά, «γιατί υπάρχει ένα ιδιαίτερο νόημα εις την εορτή αυτή, που είναι ότι η Πολιτεία μας, σέβεται και αγαπά τον Χριστό, τον Τριαδικό Θεό και τη Μεγαλόχαρη και κρατά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας και τις άγιες παραδόσεις μας».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

156

120

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

131162

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

READ_MORE_K2

Αίγιο 8 Μαΐου 2021

 

Η Μεγαλόχαρη παραχώρησε, ο Ιερός Κλήρος συνέπραξε, οι Αρχές σεβάστηκαν, ο λαός συνηγόρησε, ώστε ο πάνδημος εορτασμός της πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, να εξελιχθεί φέτος σε πρότυπο γεγονός αρμονικής συνεργασίας Εκκλησίας, Πολιτείας και λαού, διαλύοντας τα νέφη από τον ζόφο της πανδημίας, αναθερμαίνοντας στις καρδιές μας την ελπίδα και στέλνοντας παντού το δίδαγμα: «η ισχύς εν τη ενώσει».

063Δήλωση και ευχή συνάμα αποτελούν οι λόγοι του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ιερωνύμου: «Η Ελλάδα είναι ενωμένη. Και πιο πολύ με τον Ιησού Χριστό. Η Ιστορία μας διδάσκει πως συσπειρωμένοι όλοι πετυχαίνουμε σπουδαία πράγματα. Σήμερα είναι ορατή η ενότητα Εκκλησίας, Πολιτείας, λαού. Όταν υπάρχει ευλογία Θεού και ενότητα όλα μπορούν να συμβούν».

Έτσι πραγματοποιήθηκε ένας επιτυχημένος συνδυασμός κατανυκτικής τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών, αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων, τιμητικής παρουσίας των Αρχών της Πολιτείας, απρόσκοπτης λιτάνευσης της Ιερής Εικόνας και αθρόας συμμετοχής των πιστών-τηρουμένων των αποστάσεων- πράγματα, που πέρυσι αποτέλεσαν οδυνηρή εμπειρία με την πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση επιβολής προστίμου στον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο για την αυτονόητη και παραδοσιακά αδιάλειπτη περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας.

Αποδείχτηκε λοιπόν περίτρανα ότι η βαθιά πίστη και ο πηγαίος σεβασμός του λαού μας προς τη Θεομήτορα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, είναι αρετές βαθιά ριζωμένες στις ψυχές των Ορθοδόξων Ελλήνων και οι όποιες δοκιμασίες αντί να τις ξεριζώσουν, τις ισχυροποιούν.

Συμπλήρωσε ακόμη πως στο διάβα των αιώνων η Παναγία πάντα προστάτευε την Αιγιάλεια από πολέμους, θεομηνίες, πανδημίες, λοιμούς και λιμούς, σκεπάζοντάς την με τη χάρη της.

140Έτσι στο όμορφο Αίγιο με τρόπο αξιοθαύμαστο τιμήθηκε η «κυρά η Τρυπητή» με επίκεντρο τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, έργο του διάσημου Βαυαρού Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, όπου προσωρινά φιλοξενείται η θαυματουργή Εικόνα, λόγω έργων ανακαίνισης του Ιερού της Προσκυνήματος, στον μικρό λόφο πάνω από το λιμάνι του Αιγίου.

Πράγματι με κάθε εκκλησιαστική ευπρέπεια τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, με την καθολική συμμετοχή χιλιάδων πιστών, που περίμεναν υπομονετικά στις ουρές από την παραμονή, για να προσκυνήσουν ευλαβικά, να συμμετάσχουν -όσο επιτρεπόταν- στις Ιερές Ακολουθίες και να ανάψουν, αφήνοντας στον Ι. Ναό για ευλογία σύμφωνα με το έθιμο την αναστάσιμη λαμπάδα τους. Πλήθη λαού κατέκλυσαν τον περίβολο της Εκκλησίας και τους γύρω δρόμους αυτή την πανευφρόσυνη, ανοιξιάτικη κι ευλογημένη ημέρα, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021.

Ο εορτασμός ξεκίνησε από το απόγευμα της  Πέμπτης 6 Μαΐου, που τελέστηκε ο Μέγας, Πανηγυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, συγχοροστατούντων δε του επιχωρίου Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου και του προκατόχου του, Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου με τη συμμετοχή Κληρικών και τριών Καθηγουμένων Ι. Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως. Το κήρυγμα έκανε ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, Πανοσ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρος  Αγγελόπουλος.

157Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε Όρθρος και Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αγίου Κοζάνης κ. Παύλου, συνιερουργούντων δε του Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου πρώην Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου.

Ο Ποιμενάρχης μας προ της απολύσεως, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την τιμητική παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη χαρά της πόλης μας και ιδιαιτέρως τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ως εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Αιγίου, Δημήτριο Καλογερόπουλο και τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατόπιν ευχαρίστησε δημόσια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, που ήλθε να γιορτάσει μαζί μας, να χαρεί και να πρωτοστατήσει σε αυτή τη λαμπρή ημέρα της Ορθοδοξίας και τον σεπτό Γέροντα, Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος με ενδελεχή αναφορά στο Ιερό Πρόσωπο της Παναγίας μας, συνιστώντας σε όλους μεγαλύτερη πίστη στον Θεό, ώστε να αποτρέψουμε τη συμφορά της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ευχόμενος η Μεγαλόχαρη να πρεσβεύει για όλους, δήλωσε: «Ο Θεός περιμένει το ανθρώπινο είδος να ακολουθήσει τον λόγο Του και να τον παρακαλέσει για να σταματήσουν τα δεινά. Περιμένει να Του το ζητήσουμε αβίαστα κι ελεύθερα. Και Εκείνος θα γίνει Φως, θα γίνει ίλεως».

173Ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, παιανιζούσης και της Φιλαρμονικής, ενώ Κλήρος και Αρχές ακολουθούσαν διακριτικά την περιφορά, προσδοκώντας η Μητέρα Παναγία να σώσει την πόλη μας, την Ελλάδα μας και τον κόσμο από τα δεινά της λοιμικής πανδημίας.

Με την επιστροφή της ιερής πομπής στον περίβολο του Ι. Ναού, τον Πανηγυρικό εκφώνησε  από την εξέδρα ο Άγιος Κοζάνης με πνευματικές παραινέσεις και στοχευμένες αναφορές στη Μακεδονία μας -με το σύνθημα: «Μην την ξεχνάτε»- αλλά και στη Θράκη μας, όπου διακυβεύονται σοβαρά εθνικά συμφέροντα. 

Ευχαρίστησε δε θερμότατα τον σεπτό μας Ποιμενάρχη, λέγοντας: «Άγιε Καλαβρύτων, σας ευχαριστούμε από καρδιάς, διότι μας δώσατε την ευκαιρία να κατέβουμε από τη Μακεδονία μας, διότι μας καλέσατε να έρθουμε να συμπροσευχηθούμε με αυτό τον λαό τον «Παναγιοσκέπαστο», όπως είπατε και χθες βράδυ και σήμερα. Ναι… Παναγία η Μεγαλοσπηλαιώτισσα, Παναγία, η Τρυπητή, Παναγία η Πλατανιώτισσα, Παναγία του Μοναστηρίου (Βεργουβίτσας),  Αγία Λαύρα -γιατί κι εκείνη τον Ευαγγελισμό έχει- Παναγία Φανερωμένη και τα Εισόδια της Θεοτόκου… Προσευχήσου λοιπόν, λαέ, να μας σκεπάζει.  Χρόνια πολλά κι ευλογημένα! Χριστός Ανέστη και η Ελλάς να αναστηθεί πνευματικά».

 

200Στη σύντομη αποφώνησή του ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε η Παναγία η Μεγαλόχαρη, στην οποία προστρέχουμε όλοι, να είναι βοήθειά μας.

Καταληκτικά συμπλήρωσε πως οφείλουμε την αγάπη μας στον προκάτοχό του, Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο,που θέλουμε να τον βλέπουμε να χαίρετε με τις χαρές όλων μας. Και του ευχήθηκε: «Να ζήσετε Γέροντα, να σας χαιρόμαστε και επί πολλά χρόνια να σας έχουμε εδώ στην Ιερά μας Μητρόπολη. Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη σε όλους!»

Ακολούθως η Ιερή Εικόνα, εποχούμενη σε ένα μαύρο τζιπ, ταξίδεψε περιφερειακά στους  δρόμους της πόλης. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος επαίνεσε τους πάντες, Ιερό Κλήρο, Άρχοντες και λαό, που συνετέλεσαν λιγότερο ή περισσότερο στον επιτυχημένο συντονισμό και την άψογη διοργάνωση του εορτασμού.

 «Χαιρόμαστε» είπε καταληκτικά, «γιατί υπάρχει ένα ιδιαίτερο νόημα εις την εορτή αυτή, που είναι ότι η Πολιτεία μας, σέβεται και αγαπά τον Χριστό, τον Τριαδικό Θεό και τη Μεγαλόχαρη και κρατά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας και τις άγιες παραδόσεις μας».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

156

120

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

131162

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

READ_MORE_K2
Top