ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ - Thursday, 24 June 2021

Με πολύ μεγάλη προσοχή αναγνώσαμε το άρθρο της έγκριτης εφημερίδας Πελοπόννησος της 23ης Ιουνίου 2021 με τον τίτλο «Φούρας vs Ιερωνύμου για τις κατασκηνώσεις», με το οποίο τίθεται ως ζήτημα η μη τήρηση προγραμματικής σύμβασης εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η οποία αφορά στη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Φιλοξενίας Νέων, «ΟΡΑΜΑ» στα Καλάβρυτα.

Επιθυμούμε λοιπόν, με αισθήματα ευθύνης και αγάπης προς όλους, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την επαναλειτουργία της Κατασκήνωσης, να ενημερώσουμε για τα κάτωθι: 

Α) Η έκταση των δεκαπέντε στρεμμάτων του κατασκηνωτικού κέντρου αποτελεί νόμιμη και αποκλειστική ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας και έχει παραχωρηθεί με ειδική συμβολαιογραφική πράξη (4131/29/12/1994), εγκεκριμένη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, για την υλοποίηση των ιεραποστολικών της δράσεων

Β) Η σύμβαση αυτή του 1999, η οποία και κατονομάζεται στο άρθρο, είναι μία μονοετής ως προς τη χρηματοδότηση σύμβαση, ύψους, με σημερινή αντιστοιχία χρημάτων, περίπου 250.000 ευρώ. Ανέφερε, μάλιστα,  ότι για δέκα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2009, ο κατασκηνωτικός χώρος θα χρησιμοποιείται από τον Δήμο Καλαβρύτων και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και δη κατά την περίοδο από 1ης Νοεμβρίου έως και 30ης Απριλίου, για την φιλοξενία ερασιτεχνικών ή επαγγελματικών αθλητικών ομάδων, αλλά και μεμονωμένων νέων που αθλούνται τόσο στο Χιονοδρομικό Κέντρο όσο και στο Κέντρο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Καλαβρύτων.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι, ως αντάλλαγμα της τότε χρηματοδοτήσεως, παραχωρήθηκε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων από την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στην περιοχή του Σκεπαστού, προκειμένου να δημιουργηθεί Κέντρο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Motocross), το οποίο δυστυχώς δεν γνώρισε την αναμενόμενη επιτυχία.

Γ) Καθ΄ όλη την διάρκεια της προαναφερθείσας σύμβασης (1999-2009), το Κατασκηνωτικό Κέντρο λειτούργησε άψογα και στο πνεύμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και του Δήμου Καλαβρύτων, καθώς εκπληρώθηκαν στο ακέραιο οι υποχρεώσεις, που απέρρεαν από την συγκεκριμένη σύμβαση.

Δ) Έκτοτε και μέχρι την έξαρση της πανδημίας του covid-19 ο κατασκηνωτικός χώρος φιλοξένησε εκατοντάδες παιδιά και νέους, τόσο από την ευρύτερη Μητροπολιτική μας περιφέρεια, όσο και από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεγονός, το οποίο, ασφαλώς, συνάδει με τον προορισμό και τον σκοπό του αλλά και τον ποιμαντικό σχεδιασμό της Ιεράς Μητρόπολης.

Ε) Η συνεχής πολυετής χρήση των εγκαταστάσεων του Κέντρου, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στην ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων και προπάντων οι νέες προϋποθέσεις, που λόγω της πανδημίας έχουν οριστεί-επιβληθεί για τη λειτουργία αντίστοιχων χώρων μαζικής φιλοξενίας, αναγκάζουν την Ιερά Μητρόπολη να προβεί σε ουσιαστική αναβάθμιση των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών διακόπτοντας, έτσι, προσωρινά την λειτουργία του.

Ωστόσο, η εξεύρεση των απαραιτήτων οικονομικών πόρων, ιδιαίτερα αυτή την εποχή της εκτεταμένης και παρατεταμένης οικονομικής δυσχέρειας, αποτελεί διαδικασία εξόχως δύσκολη και επίπονη. Σημαντικό είναι, όμως, ότι η Τοπική Εκκλησία έχει ήδη ξεκινήσει με την εκπόνηση ειδικών μελετών και την άοκνη προσπάθεια εξεύρεσης πόρων.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, όντας ο ίδιος νέος, τόσο στο αξίωμα όσο και στην ηλικία, είναι εκείνος, ο οποίος υποφέρει περισσότερο από τη δεδομένη συγκυρία, αφού δεν θα μπορέσει να έρθει σε άμεση επικοινωνία και συναναστροφή με τους νέους, κάτι το οποίο διακαώς επιθυμεί και αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία.

Παρά ταύτα  η πηγαία και γνήσια αγάπη του για τη νεολαία δεν του επιτρέπει να αγνοήσει και να παραβεί τις προτροπές-εντολές των αρμοδίων αρχών αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα Μέγιστο κριτήριο της απόφασής του αποτελεί αποκλειστικά και μόνον το συμφέρον, η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών και των οικογενειών τους.

Για τον λόγο αυτό απευθύνει πρόσκληση σε όλους, όσοι αγαπούν πρώτα τα παιδιά και έπειτα την περιοχή να συστρατευθούν μαζί του στην εργώδη αυτή και πολυδάπανη προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των κατασκηνωτικών υποδομών και να συνδράμουν παντοιοτρόπως το σημαντικό αυτό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο θα επιφέρει πολυεπίπεδη τοπική ανάπτυξη, προσφορά νέων θέσεων εργασίας και, κυρίως, πνευματική και πολιτιστική δροσιά στο άνυδρο πνευματικό τοπίο της περιοχής και της εποχής μας!

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

READ_MORE_K2

«Σήκωσε το γάντι» που του πέταξε ο σύμβουλος του Δήμου Καλαβρύτων και τ. υφυπουργός Ανδρέας Φούρας – μέσα από επιστολή του στο δημοτικό συμβούλιο την οποία αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Πελοπόννησος» – ο μητροπολίτης Ιερώνυμος, απαντώντας σε χαμηλούς τόνους αλλά με επιχειρήματα, στο δημόσιο «κατηγορώ» για τη μη λειτουργία των θερινών κατασκηνώσεων αγοριών και κοριτσιών στο Διεθνές Κέντρο Φιλοξενίας Νέων «Το Όραμα» κοντά στην Αγία Λαύρα.

 

Καλάβρυτα: Φούρας κατά Ιερώνυμου για τις κατασκηνώσεις

 

Μιλώντας στην «Π» και λαμβάνοντας αφορμή από την γενικότερη κριτική που έχει ασκηθεί στην Εκκλησία για τη στάση της στην πανδημία, ο ποιμενάρχης έδωσε μέσω ενός ερωτήματος, τη δική του απάντηση. «Ας αποφασίσουν, επιτέλους, κάποιοι, τι θέλουν. Να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό ή όχι; Λένε ότι δεν τα τηρούμε, είμαστε οι κακοί και μας χτυπούν όταν ανοίγουμε. Τα τηρούμε κατά γράμμα και πάλι κακοί είμαστε; Ποιο είναι το πιο σωστό, να καταλάβουμε τι θέλουν;» αναρωτήθηκε.

Όπως εξηγεί, για να λειτουργήσουν φέτος οι κατασκηνώσεις απαιτούνταν ανακαινίσεις, απαραίτητες, ώστε να καλύπτουν τις προδιαγραφές που έχουν θέσει ως όρους τα συναρμόδια υπουργεία ως προς την προστασία των παιδιών. «Μέσα σε μία τέτοια περίοδο πού να βρούμε χρήματα για ν’ ανακαινίσουμε τους χώρους; Έχουμε τόσα πολλά έσοδα; Θα προτιμούσαν να παραβλέψουμε τους όρους και να πάμε εκεί τα παιδιά και να διακινδυνεύσουμε να κολλήσει κάποιο παιδί κορονοϊό και να’ χουμε πρόβλημα; Δεν το σέβονται αυτό; Τι ήθελαν να’ χουμε προβλήματα; Προτιμήσαμε να το αφήσουμε φέτος για να δούμε πώς θα κάνουμε την απαιτούμενη ανακαίνιση σε τουαλέτες, κοιτώνες, τραπεζαρίες κ.λπ.».
Στον ισχυρισμό του κ. Φούρα, ότι εξαιτίας της μη λειτουργίας του κατασκηνωτικού χώρου τίθεται ζήτημα μη τήρησης της προγραμματικής σύμβασης του 1999, βάσει της οποίας για ένα εξάμηνο τον χρόνο η Ιερά Μητρόπολη οφείλει να λειτουργεί τις κατασκηνώσεις και άρα «δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του Κέντρου» οπότε ο Δήμος Καλαβρύτων θα πρέπει ν’ αναλάβει δικαιωματικά «Το Όραμα» και τη θερινή πέραν της χειμερινής περιόδου (1η Ιανουαρίου – 30 Απριλίου) για αθλητικές δράσεις, ο μητροπολίτης Ιερώνυμος, δίνει – μέσω της «Π» – αποστομωτική απάντηση αναφέροντας πράγματα που δεν φάνηκε να΄ναι σε γνώση του κ. Φούρα αλλά και του Δήμου.

«Από που κι ως πού ο χώρος να ξαναγυρίσει στον Δήμο; Είναι περιουσία της Μονής Αγίας Λαύρας. Η σύμβαση του 1999, που επικαλείται ο κ. Φούρας δυστυχώς γι’ αυτόν και τα όσα λέει, έχει λήξει από το 2009, αφού είχε δεκαετή χρήση, με την υποχρέωση της Ι.Μ να παραχωρεί τον χώρο τον χειμώνα για τη φιλοξενία αθλητικών σωματείων επαγγελματικού και ερασιτεχνικού επιπέδου. Πάντα όμως ήταν ιδιοκτησιακού καθεστώτος του μοναστηριού και της Μητροπόλεως και θα παραμείνει» καταλήγει ο ιεράρχης.

“Δεν ρίσκαρα την υγεία των παιδιών”   

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, ζήτησε – μέσω της «Π» – να γίνει κατανοητό, από όσους τον κατακρίνουν, ότι κι αυτός πονάει και στεναχωριέται πολύ που, για δεύτερη φορά στην ποιμαντορική του θητεία, δεν λειτουργούν οι κατασκηνώσεις. «Δεν μπορώ, ως μητροπολίτης, να δω και να βρεθώ με τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους, αλλά δεν μπορούσα να πάρω και το ρίσκο να προσβληθεί η υγεία τους. Με κατηγορούν γιατί δεν ρίσκαρα την υγεία των παιδιών μας;» σημειώνει.

 

Πηγή : εφημερίδα «Πελοπόννησος»

Συντάκτης : Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος

READ_MORE_K2
Top