ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ - Monday, 28 June 2021

 

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε κι εφέτος ο εορτασμός των Αγίων Πάντων στον ομώνυμο ιερό ναό του Κοιμητηρίου της πόλης του Αιγίου.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ο οποίος στη συνέχεια τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε επισημαίνονταςιδιαιτέρως το νόημα της εορτής ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, π. Γερβάσιος Ιωακειμίδης.

Στο Ιερό Μνημόσυνο, στο οποίο παρέστη, επίσης,και ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείαςκ. Αμβρόσιος,έγινε δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών των προκατόχωνΜητροπολιτών, των Ιερέων, Ιερομονάχων, Δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και πάντων των αναπαυομένων στο Κοιμητήριο μακαρίων αδελφών.

Πλήθος πιστών και ευλαβών συμπολιτών προσήλθε στην πανήγυρη του

ιερού ναού των Αγίων Πάντων, τόσο για να προσκυνήσει και να τιμήσει τους εορτάζοντες Αγίους, όσο και για να συμπροσευχηθεί υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των προσφιλών τους κεκοιμημένων!

Εκ του Γραφείου Τύπου

της Ιεράς Μητροπόλεως

 

 

 

DSC07044

DSC07045

 

DSC07046

 

DSC07047

 

DSC07050

 

DSC07049

 

DSC07055

READ_MORE_K2

Με την ευλογία τουΣεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Ιερωνύμουπραγματοποιήθηκαν κι εφέτος οι καθιερωμένες πτυχιακές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής μουσικής (Αιγίου και Καλαβρύτων) για την χορήγηση Πτυχίων και Διπλωμάτων., στην αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως «Νέοι Ορίζοντες», το Σάββατο, 26 Ιουνίουε.ε.

Τι εξετάσεις διενήργησε πενταμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους διακεκριμένους μουσικοδιδασκάλους: κ.Κακούρη Γρηγόριο, κ.Κουμπανάκη Γεώργιο, κ.Πετράτο Γεώργιο, κ.Χαβιαρλή Ιωάννη, κ.Μπίκο Βασίλειο και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού, καθηγητή Μουσικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,κ.Παναγιώτη Σπηλιόπουλο.

Οι εξετάσεις διήρκεσαν περί τις έξι ώρες και οι υποψήφιοι δοκιμάστηκαν θεωρητικά και πρακτικά στην καθιερωμένη εξεταστική ύλη της βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής, στο παραδοσιακό τραγούδι και στην διεύθυνση χορωδίας.Οι εξεταστές διεπίστωσαν το υψηλό επίπεδο της σχολής και συνεχάρησαν τους διδάσκοντες καθηγητές κ.Γρηγόρη Κακούρη, κ.Βασίλειο Μπίκο και κ.Βασίλειο Καλογερόπουλο.

Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής έλαβαν και με βαθμό Άριστα οι: Καραμάνος Νικόλαος και Αποστόλου Άγγελος-Χαράλαμπος.

Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής και με βαθμό Άριστα έλαβαν οι:  Καμπούρης Λεωνίδας, Πετρόπουλος Ιωάννης, Παπασταθόπουλος Αναστάσιος, Λουκόπουλος Διονύσιος, Παπαπέτρου Ιωάννης.

Σημειωτέον ότι οι χορηγηθέντες τίτλοι σπουδών είναι ισότιμοι των κρατικών τίτλων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος της Σχολής, διαβίβασε δια του εκπροσώπου του, ΑιδεσιμολογιωτάτουΠρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Πετρόπουλου τις ευχές και τις ευλογίες του για την συνέχιση του σημαντικού και θεάρεστου έργου της  Σχολής (φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας), και τα θερμά συγχαρητήριά του προς τους επιτυχόντες με την πατρική ευχή να διακονήσουν με αγάπη και σεμνότητα το ιερό αναλόγιο!

Με την λήξη των εξετάσεων, εψάλη από του μαθητές η φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας ενώ ο Διοικητικός Διευθυντής κ.Παναγιώτης Αχιλλιάς ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο για το αμετάπτωτοενδιαφέρον και την αγάπη του στη δραστηριότητα που επιτελείται στη σχολή,όσο και τους διδάσκοντες για το σπουδαίο διδακτικό και παιδαγωγικό τους έργο.

Εκ του Γραφείου Τύπου

της Ιεράς Μητροπόλεως

 

 

 

01

 

02

 

03

 

04

 

05

 

06

READ_MORE_K2

 

Mε χαρά σας πληροφορούμε ότι εκδόθηκε το πόνημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου με τίτλο «Σόδομα και Γόμορρα» που αναφέρεται στην κοινωνική και ηθική κατάσταση της εποχής μας. Όσοι επιθυμούν να το προμηθευτούν μπορούν :α) να επικοινωνήσουν με τον Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό τους, την ταχυδρομική τους διεύθυνση στην οποία θα τους αποσταλεί, τον αριθμό τηλεφώνου τους και τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμούν. Β) να γράψουν επιστολή προς τον Σεβασμιώτατο στο Χάνι της Βοστίτσας, στην οδό Αγίου Ανδρέου 68, 25100 Αίγιο και ΤΘ 5018, αναγράφοντας τα ανωτέρω στοιχεία, Γ) να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς στον αριθμό 2691060450. Το πόνημα θα διατίθεται δωρεάν.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

READ_MORE_K2

            Διακόσια (200) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το συγκλονιστικότερο γεγονός που άλλαξε το ρου της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

            Εμείς, ως Αιγιαλείς και Καλαβρυτινοί, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η ιστορική μνήμη ενός λαού συνιστά την καρδιά της ύπαρξής του καθώς και την διατήρηση της εθνικής του ταυτότητας. Για το λόγο αυτό μετέχουμε ενεργά, στην ανάμνηση του ηρωικού έπους του ΄21, που συνέχει αδιάσπαστα την ελεύθερη νεοελληνική ζωή, με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, όπως αυτή για την οποία συγκεντρωθήκαμε σήμερα. Κάθε γωνιά της αιματοβαμμένης γης μας αναδεικνύει τη δική της θυσιαστική συμμετοχή στον αγώνα της παλιγγενεσίας. Και η ορεινή Νωνάκριδα προβάλλει σήμερα τους δικούς της ηρωικούς αγώνες. Τη δική της καταλυτική συμβολή στην υλοποίηση και την κατάκτηση της εθνικής μας ελευθερίας και ανεξαρτησίας από τον τουρκικό ζυγό.

            Πρώτος ο Νικόλαος Σολιώτης, αγνοώντας τις μακροχρόνιες συνελεύσεις των προεστών των Καλαβρύτων και των Πατρών μαζί με τον Αναγνώστη Κορδή και άλλους κλέφτες, στις 14 Μαρτίου έστησαν ενέδρα και χτύπησαν σε τοποθεσία κοντά στο Αγρίδι Της Νωνάκριδας τρεις γυφτοχαρατζήδες και τρεις ταχυδρόμους, που μετέφεραν επιστολές του καϊμακάμη Μεχμέτ Σελήχ στον Χουρσήτ πασά στα Ιωάννινα, κατόπιν παροτρύνσεως του Σωτήρη Χαραλάμπη.

            Ακολούθησε στις 18 Μαρτίου η επίθεση του Χονδρογιάννη στην τοποθεσία Χελωνοσπηλιά της Κατσάνας (Λυκούρια), εναντίον του εισπράκτορα Λαλαίου Τουρκαλβανού Σεϊδή, που μετέφερε μαζί με τον καταγόμενο από τη Βυτίνα «Σαράφη» Νικόλαο Ταμπακόπουλο, δημόσια χρήματα από την Κερπινή Καλαβρύτων στην Τριπολιτσά. Αλλά και η Μάχη στο Καστράκι είναι το “άγνωστο” Ζάλογγο της ορεινής Νωνάκριδας. Πετμεζάς και Σολιώτης προσπάθησαν να σώσουν 3.000 γυναικόπαιδα που καταδιίωκε ο Ιμπραήμ. Παρά τον επικό αγώνα τους, 250 αιχμαλωτίστηκαν ενώ 600 γυναίκες και παιδιά έπεσαν στις χαράδρες στη θέση Διπόταμα για να μην αιχμαλωτιστούν. Στον Άγιο Γεώργιο του Σόλου, σώζονται οι τεμπλαίες ιερές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας με τις σπαθιές του οργισμένου Ιμπραήμ στο πρόσωπό τους. 

            Οι θυσίες των κληρικών και όλων των αγωνιστών οπλαρχηγών και απλών στρατιωτών μας  εμπλούτισαν το μαρτυρολόγιο της Επανάστασης και ενέπνευσαν τον υπόδουλο αγωνιζόμενο λαό να δημιουργήσει ήρωες. Διότι η Ελλάδα είναι προορισμένη να γεννά ήρωες, ενώ η Εκκλησία αγίους. Ας μην λησμονούμε άλλωστε ότι η διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας, η συγκρότηση του ορθοδόξου φρονήματος και η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας ήταν κατεξοχήν έργο του ορθοδόξου κλήρου, που γαλούχησε τον υποταγμένο ελληνικό λαό με τον πόθο της ελευθερίας.

Στην Ελλάδα του σήμερα, οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης προβάλλουν στους νέους μας το μεγάλο μήνυμα:  Οι ήρωες προγονοί μας με οδηγό την πίστη τους  στο Χριστό αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του υπόδουλου γένους μας. Με τη θυσία τους έδειξαν την έννοια της πραγματικής ελευθερίας, ενσάρκωσαν τα ιδανικά της ειρήνης και της δικαιοσύνης και δίδαξαν ότι ενωμένοι  όλοι εμείς οι Έλληνες, κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες, μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο, να κάνουμε θαύματα. Συγχαίρω όλως ιδιαιτέρως τον πολιτιστικό σύλλογο Ακράτας                                  «Αναγέννησις», την ΔΗΚΕΠΑ Αιγιαλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που συνεργάστηκαν με μεγάλη επιτυχία για την οργάνωση και την πραγματοποίηση των διήμερων αυτών εκδηλώσεων  ιστορικής μνήμης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο να ακουσθεί από την ορεινή αυτή εσχατιά της Αχαΐας για μια ακόμα φορά η προτροπή: «Έλληνες ποτέ μην ξεχνάτε το χρέος σε Θεό και σε Πατρίδα! Σ’ αυτά τα δύο σας εξορκίζω ή να νικήσουμε ή να πεθάνουμε κάτω από την Σημαία του Χριστού» . 

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

READ_MORE_K2
Top