ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Α. Τι να πρωτοθυμηθεί και τι να πρωτογράψει κανείς στη διάρκεια μιας τεσσαρακονταετούς καρποφόρου ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου όσον αφορά στην έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντός του για τους πάσχοντες αδελφούς μας. Οι οδηγίες, οι προτροπές και οι παρακλήσεις του προς το ευσεβές πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως, έχουν σαν αποτέλεσμα την πραγματοποίηση τριών αποστολών στην Εκκλησία τής Σερβίας, με τρόφιμα, ρουχισμό, φρούτα, φάρμακα, κλινοσκεπάσματα, με μεγάλο φορτηγό το οποίο συνόδευαν συνεργάτες του Σεβασμιωτάτου. Η βοήθεια αγάπης ξεπερνούσε τους 100 τόνους. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας επισκέφτηκε κατ’ επανάληψη τις εμπόλεμες περιοχές, μεταφέροντας αδελφικό χαιρετισμό αγάπης και συμπαραστάσεως προς τους αγωνιζομένους και φαρμακευτικό υλικό. Η παρουσία και η βοήθειά του αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο Σερβίας.
Β. Με πνευματικές ιεραποστολές στήριξε το ρίζωμα της ορθοδόξου πίστεως στην Αρχιεπισκοπή Αλβανίας μετά από συνεννόηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο.
Γ. Ο καταστροφικός σεισμός της 15ης Ιουνίου αφήνει χιλιάδες πολίτες του Αιγίου χωρίς στέγη, ενώ ο τραγικός απολογισμός καταγράφει 27 νεκρούς. Από τα πρώτα λεπτά της τραγωδίας ο Ποιμενάρχης μας ανέλαβε δράση. Βγαίνει στους δρόμους και δίδει κουράγιο και παρηγορία στα πνευματικά του τέκνα, τα οποία δοκιμάζονται. Αμέσως άρχισε να έρχεται βοήθεια από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, από Δήμους, ομογενείς του εξωτερικού, εταιρείες και από απλούς πολίτες. Τα τρόφιμα, τα είδη καθαριότητας, τα γλυκίσματα, οι οικιακές συσκευές φθάνουν στα χέρια των σεισμοπλήκτων. Ο Σεβασμιώτατος, ακάματος εργάτης του Χριστού, επισκεπτόταν στους καταυλισμούς τους σεισμοπλήκτους, κρατώντας τον Τίμιο Σταυρό, τελούσε παρακλήσεις στην Παναγία με σκοπό να τους ενισχύσει και να τους παρηγορήσει. Δίκαια ὁ τοπικός Τύπος επήνεσε την σπουδαία δράση του κατά τη δοκιμασία αυτή.
Δ. Τον Ιούλιο του 2007 σφοδρή πύρινη λαίλαπα στην Αιγιάλεια κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων και αμπελώνων, που τότε αποτελούσαν μοναδικό βιοποριστικό μέσο σε πολλούς αγρότες μας, καθώς και οικίες. Απείλησε δεκάδες χωριά. Θύμα αυτής της καταστροφής υπήρξε τότε και η Ιερά Μονή Πεπελενίτσης, η οποία κάηκε ολοσχερώς. Ο Σεβασμιώτατος με τους στενούς του συνεργάτες παρακολουθούσαν από κοντά τις εξελίξεις ευρισκόμενοι κοντά στους πυροσβέστες που ηρωικά προσπαθούσαν να κατασβήσουν τις πολλαπλές εστίες της φωτιάς. Τις επόμενες μέρες το εκκλησιαστικό εστιατόριο «ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» και το Ίδρυμα του Αγίου Χαραλάμπους κατ’ εντολή του Μητροπολίτου επωμίστηκαν την διακονία να μαγειρεύουν μερίδες φαγητού, τις οποίες διένειμαν ιερείς της Μητροπόλεως σε χωριά όπου οι κάτοικοί τους είχαν πληγεί. Επίσης με τη συνδρομή των ομογενών του εξωτερικού και άλλων φορέων συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό το οποίο ο Σεβασμιώτατος διένειμε σε οικογένειες που είχαν πληγεί.
Ε. Η πατρική αγάπη τού Σεβασμιωτάτου εκδηλώνεται ακόμα και στους μετανάστες. Με πρωτοβουλία του και με την αγαστή συνεργασία του Δήμου Αιγιαλείας υπό τον Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Παναγόπουλο, καθώς και όλων των τοπικών φορέων της Αιγιάλειας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Δευτέρα 27η Απριλίου 2015 ανθρωπιστική δραστηριότητα προς τους μετανάστες, ως μία προσπάθεια συναντίληψης, συμπαράστασης και εκδήλωσης αγάπης προς αδελφούς μας, που έφυγαν από την πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από την ανέχεια, τη φτώχεια και τους αιματηρούς πολέμους.
Για μία περίπου εβδομάδα οι Αιγιαλείς, ενστερνιζόμενοι την πρόσκληση των φορέων της περιοχής, ευαισθητοποιήθηκαν και με προθυμία συγκέντρωσαν τρόφιμα, ρούχα και χρήματα με σκοπό να δώσουν ένα χάδι αγάπης στους μετανάστες. Μία ομάδα, αποτελούμενη από 20 κληρικούς και 30 λαϊκούς εθελοντές, κατευθύνθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Πλατεία Βικτωρίας και στο ξενοδοχείο «STALIS» στην περιοχή του Μεταξουργείου, όπου μοιράστηκε η ανθρωπιστική βοήθεια στους εκεί παρευρισκόμενους μετανάστες. Ας σημειωθεί ότι 5 ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως διέθεσαν τα αγροτικά τους οχήματα για την μεταφορά των αγαθών (350 σακούλες με αναλώσιμα είδη διατροφής, όπως κονσέρβες, αρτοσκευάσματα, ξηροί καρποί, γλυκίσματα για μικρά παιδιά, χυμοί κ.α., 20 σακούλες με ενδύματα κυρίως για μικρά παιδιά, 3 σακούλες με παιχνίδια, 2 παλέτες με εμφιαλωμένο νερό, 100 μερίδες ζεστό φαγητό).
Ένα μέρος των χρημάτων που περίσσευσε με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου και την σύμφωνη γνώμη του κ. Δημάρχου διατέθηκαν στην Abralia Elizabeth που ήλθε μαζί με άλλους πολλούς από την Ερυθραία της Αφρικής μέσω Τουρκίας στην Ρόδο και η οποία διεσώθη από βέβαιο πνιγμό όταν το υπερφορτωμένο πλοιάριο στο οποίο επέβαινε σχεδόν βούλιαξε. Τολμηρός ναυαγοσώστης την περιέσωσε και την οδήγησε στο Νοσοκομείο της Ρόδου σε αθλία σωματική και ψυχολογική κατάσταση. Εκεί γέννησε ένα αγοράκι 4,5 κιλά στις 23.04.2015. Η περίπτωση της Elizabeth συγκίνησε και συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Η Ιερά Μητρόπολη απέστειλε τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο και Αρχιερατικό Επίτροπο Βοστίτσης π. Χρήστο Τσάκαλο στη Ρόδο, να επισκεφθεί την λεχώ με το μικρό της, να της εκφράσει τήν συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Εκκλησίας και του Δήμου και να της παραδώσει το ποσό των 2.000 € για την κάλυψη των αμέσων αναγκών της ιδίας και του βρέφους της, συμμετέχοντας έτσι στην μεγάλη περιπέτειά της.
Ο π. Χρήστος μετέβη αεροπορικώς στην Ρόδο τη Δευτέρα 4η Μαΐου 2015 και σε συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, την κ. Δέσποινα Δελαπόρτα, Πρόεδρο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρόδου και την Κοινωνική Λειτουργό τής Κοινωνικής Υπηρεσίας τού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Μαίρη Χατζηαντωνίου, συνάντησε την Elizabeth Abralia και της παράδωσε το χρηματικό ποσό.
Έτσι ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη ανθρωπιστική πρωτοβουλία και ενέργεια των τοπικών φορέων και παραγόντων.

Top