ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Το 2006 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος ανέλαβε την πρωτοβουλία και με τη βοήθεια των εγκρίτων και σπουδαίων αγιογράφων κ. Αποστόλου Θεοδωρακοπούλου και κ. Ευαγγέλου Γκίνη, ίδρυσαν την Σχολή Αγιογραφίας και Ζωγραφικής. Σκοπός της είναι να αναπτύξει τις καλλιτεχνικές δεξιότητες των σπουδαστών, παρέχοντάς τους τις αναγκαίες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις στην Βυζαντινή Αγιογραφία αλλά και την κοσμική – λαϊκή ζωγραφική.

Στη συνέχεια η αξιοποίηση της συγχρόνου εκπαιδευτικής αντιλήψεως των οπτικοακουστικών μέσων προσφέρει την βαθυτάτη θεωρητική γνώση, αναπτύσσουσα ταυτόχρονα μέσω του πρακτικού και θεωρητικού προβληματισμού την κριτική και πρωτότυπη δημιουργική σκέψη του σπουδαστού, ώστε αποφεύγοντας την στείρα αντιγραφή να οδηγηθεί σε μία αγιογραφική δημιουργία που να συνδυάζει την παράδοση και το προσωπικό του ταλέντο.
Η διδασκαλία σε προσωπικό επίπεδο και η διαρκής αναζήτηση του βάθους των πραγμάτων αποσκοπούν να καταστήσουν τη Σχολή εργαστήριο τεχνικής, επαγγελματικής αλλά και επιστημονικής γνώσεως διά την παραδοσιακή μας ζωγραφική (Αρχαία, Ελληνιστική, Βυζαντινή, Μεταβυζαντινή και Λαϊκή).
Η μελέτη και η εμβάθυνση στην θεολογία της εικόνας και η γνώση της Ορθοδόξου πολιτιστικής κληρονομιάς επιδιώκει να αναπτύξει στον σπουδαστή την συνείδηση του Έλληνα Ευρωπαίου πολίτου.

Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα χρόνια, μετά το πέρας της οποίας ο σπουδαστής παίρνει την σχετική βεβαίωση αποπερατώσεως των σπουδών του. Στο τέλος κάθε χρονιάς οργανώνονται εκθέσεις με τα έργα των μαθητών. Ιδιαίτερο σημείο αποτελεί το παιδικό τμήμα ζωγραφικής, το οποίο ξεκίνησε και οργανώθηκε σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής. Οι μικροί ζωγράφοι συχνά λαμβάνουν μέρος σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και πολλές φορές έχουν αποσπάσει και τιμητικές διακρίσεις. Η σχολή έχει έδρα στο Αίγιο, στον πρώτο όροφο τού Κέντρου Νεότητας «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ». Διαθέτει παραρτήματα στα Καλάβρυτα και στην Άβυθο Αιγιαλείας. Σήμερα διδάσκουν ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Ιωακειμίδης, ο κ. Αθανάσιος Παπαγιαννακόπουλος και η πρεσβυτέρα Καικιλία Γιαννακοπούλου.

Top