ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Από τα πρώτα έτη της παρουσίας του ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος διαπίστωσε την σημαντική έλλειψη ιεροψαλτών στις πόλεις και στην περιφέρεια των επαρχιών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Αμέσως προέβη στην ίδρυση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής το 1989 υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ το έτος 1997 η Σχολή αναγνωρίστηκε επίσημα από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού, δίδοντας την δυνατότητα στους αποφοίτους να λαμβάνουν Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, ύστερα οπό πέντε έτη σπουδών και την ευκαιρία να διορίζονται ως Καθηγητές Μουσικής στα Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία.

Στις αμέτρητες διδακτικές ώρες της σχολικής χρονιάς, κατά την διάρκεια των οποίων οι διδάσκαλοι εργάζονται με πολύ μεράκι και υπομονή, παρουσιάζεται στους μέλλοντες λειτουργούς του αναλογίου η απαράμιλλη ψαλτική τέχνη, ως στάση ζωής και ευπρέπειας για τους έχοντες τη σφραγίδα της δωρεάς, το ανάλογο δηλαδή φωνητικό ταλέντο.
Μαζί με το «Νη-Πα-Βου-Γά» οι μαθητές μας διδάσκονται ότι ο ψάλτης στο αναλόγιο, πέρα της μελίρρυτης απόδοσης των θεόπνευστων ποιητικών κειμένων, οφείλει να αποπνέει ύφος, σεβασμό, καθαρότητα, λεβεντιά και πάνω απ’ όλα αγάπη. Γι’ αυτό και όταν ψάλλει, αφήνει την ψυχή του να γεμίσει φως «ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός» και αντανακλώντας το στους γύρω του, γίνεται αφορμή να γεμίζουν οι ψυχές των ακροατών από ανέκφραστη χαρά και αγαλλίαση. Συμπερασματικά, στην ψαλτική μυσταγωγία συμβαίνει αυτό που ο Μέγας Βασίλειος βίωσε και εξέφρασε θεόπνευστα: «Ψαλμός γαλήνη ψυχών, βραβευτής ειρήνης, συμφιλίωσης εχθρών». Διότι, συνεχίζει ο άγιος, «ποιός μπορεί να βλέπει κάποιον εχθρικά με τον οποίον ταυτόχρονα εκπέμπει οπό κοινού τη φωνή του προς τον Θεόν;» Επομένως η ψαλμωδία που διδάσκεται στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, πέραν των ψαλτικών γνώσεων, παρέχει στους διδασκομένους το μέγιστο πάντων των αγαθών, που είναι η αγάπη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εργάζεται φιλότιμα η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και πιστεύουμε πως η καρποφορία είναι πλουσία.
Καλλικέλαδοι νεαροί βυζαντινοί ιεροψάλτες διακονούν τις Ιερές Ακολουθίες με ήθος και ευπρέπεια. Στην πρόοδο και ανάπτυξη της Σχολής συμβάλλουν τα μέλη του Δ. Σ., καθώς και ο ακούραστος Διευθυντής Σπουδών κ. Παναγιώτης Αχιλλιάς. Έδρα της είναι το Κέντρο Νεότητας της Ἱερᾶς Μητροπόλεως «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», στην οδό Πολυχρονιάδου 8. Παράλληλα η Σχολή διαθέτει παράρτημα στα Καλάβρυτα, με έδρα το ΚΕΔΙΚ, όπου για πολλά έτη δίδαξε ο Διευθυντής του Ιδρύματος, ο αείμνηστος Βασίλειος Ζήσιμος και τώρα ανέλαβε την διακονία αυτή ο ιεροψάλτης του Καθεδρικού Ναού Καλαβρύτων κ. Βασίλειος Καλογερόπουλος.

Top