Σπυρίδωνος Κρητικού, Ζωγράφου: Το Ιερό Εξωκκλήσιο του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουναίνοις στο Βουλωμένο Αιγίου (Έκτο)

Δημοσιεύουμε τη μοναδική απ’ ότι μέχρι σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε φωτογραφία του Ιερού Εξωκκλησίου του Αγίου Νικολάου

του Νέου του εν Βουναίνοις στο Βουλωμένο Αιγίου, η οποία αν και δε μας ταξιδεύει σε μακρινό παρελθόν ώστε να μας παρουσιάσει το μνημείο σε μία από τις παλαιές του μορφές, μας οδηγεί στον Αύγουστο του 1974, όταν η δέσποινα του Αιγίου σεβαστή κυρία Πηνελόπη Κατσιβάλη απαθανάτισε την ενδεκάμηνη τότε κόρη της Αναστασία, δίπλα στην Εκκλησία.

Η φωτογραφία η οποία μας παραχωρήθηκε με απλόχερη γενναιοδωρία αποτελεί πολύτιμο κειμήλιο των ευλαβών μελών της οικογένειας Κατσιβάλη, στους κόλπους της οποίας, από τον πατέρα στους γιούς, η Ιεροψαλτική Τέχνη στην ιδιαίτερη πατρίδα μας βρίσκει αξιότατους συνεχιστές. Η αξία της φωτογραφίας δεν έγκειται μόνο στο γεγονός πως είναι η μόνη που εμφανίζει το μνημείο σε στιγμή του παρελθόντος, αλλά και πως εμφανίζει στοιχεία τα οποία είτε έχουν εκλείψει είτε έχουν αλλοιωθεί ή τροποποιηθεί. Χάρη στην φωτογραφία καθίσταται γνωστό πως το 1974 το Εξωκκλήσιο ήταν ήδη σοφατισμένο. Η φωτογραφία μας πληροφορεί για το τσιμεντένιο προστώο στέγαστρο στη βόρεια πλευρά του Ναού που σήμερα έχει απαλειφθεί, καθώς και για το ορθογώνιο φάτνωμα πάνω από την πύλη με την Εικόνα του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, η οποία αντικαταστάθηκε μεταγενέστερα από την Εικόνα του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις που ατενίζουμε σήμερα. Την εποχή της φωτογραφίας επομένως, στο Εξωκκλήσιο εξακολουθούσε να τιμάται η Ιερά Μνήμη του Θαλασσινού Αγίου Νικολάου. Η φωτογραφία μάς γνωρίζει επίσης τη μορφή που είχαν οι παλιές ξύλινες πόρτες της βόρειας και της δυτικής εισόδου, στις οποίες οφειλόταν η κατανυκτική ατμόσφαιρα που διαχέετο άλλοτε στο εσωτερικό του Ναού και τις οποίες περιγράψαμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Το πλέον ωστόσο συγκινητικό στοιχείο που παρουσιάζει η φωτογραφία, είναι η εμφάνιση στο δεξιό μέρος του «Δέντρου», ενός υπεραιωνόβιου δέντρου που «ευλογούσε» τους ευσεβείς που παρακολουθούσαν τα καλοκαίρια κάτω από τη σκιά του και τη δροσιά του τις Θείες Λειτουργίες και τα Ιερά Μυστήρια. Η θέαση του δέντρου φέρει δάκρυα στους οφθαλμούς όσων ευλαβών φιλακόλουθων πιστών που αγαπούν και τιμούν τον Άγιο Νικόλαο, βλέπουν τη φωτογραφία. Η άποψη που ακούστηκε από πολλούς οι οποίοι μας έδωσαν πληροφορίες για το μνημείο, πως δηλαδή το «Δέντρο» ξεράθηκε όταν ο Ναός έπαυσε να τιμάται στην Ιερά Μνήμη του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, ανήκει στο συγκινησιακό συναισθηματισμό που αμβλύνει τη φαντασία κάποιων από τους πιστούς που έχουν ενστερνιστεί τύψεις κι ενοχές για την άξαφνη αποξήρανση του δέντρου και, ακόμα χειρότερα, την μετέπειτα κοπή του.            

Αίγιον, Ιούνιος 2019

Σπυρίδων Κρητικός, Ζωγράφος

Read 261 times Last modified on Wednesday, 05 June 2019 23:11
Top