ΚΗΡΥΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

«Ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος, η πολυτίμητος παστάς και παρθένος»

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την πρώτη μεγάλη εορτή μέσα στην περίοδο της αγίας Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Την εορτή των Εισοδείων της Θεοτόκου  η οποία ανήκει στις Θεομητορικές εορτές, στις εορτές δηλαδή που είναι αφιερωμένες στην Παναγία μας. Για αυτή την εορτή οι πληροφορίες μας παρέχονται από την Ιερά Παράδοση  και από τα απόκρυφα Ευαγγελία και συγκεκριμένα από το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου.

Η ευσεβής Άννα σύζυγος του Ιωακείμ, πέρασε τὴν ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα. Μαζί με τὸν Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ὅτι θα το αφιέρωνε  σε Αυτόν. Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεὸς όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο τὴν γυναίκα που θα γεννούσε τον Μεσσία, τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Όταν ἡ Παναγία έγινε τριών χρόνων, σύμφωνα με τὴν παράδοση, η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας τὴν υπόσχεση τους, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία. Ο αρχιερέας παρέλαβε τὴν Παρθένο Μαρία καὶ τὴν οδήγησε στα Άγια των Αγίων, γιατί  γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού το μελλοντικό ρόλο τῆς Αγίας κόρης στην ενανθρώπιση του Κυρίου. Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε δώδεκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.

Όταν μιλάμε για Ναό, εννοούμε τον Ναό του Σολομώντος και όταν κάνουμε λόγο για Εισόδια στον Ναό, εννοούμε την είσοδο της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων. Στον κυρίως Ναό του Σολομώντος εισέρχονταν Ιερείς που επιτελούσαν την λατρεία του θυμιάματος καί στα Άγια των Αγίων, εισερχόταν μόνο ο Αρχιερεύς  και μάλιστα μια φορά κατά την διάρκεια του έτους.

Αν η εορτή του Ευαγγελισμού τονίζει την υπακοή της Θεοτόκου στο θείο θέλημα και την ταπείνωση της, η εορτή των Εισοδείων εἶναι αφιερωμένη στην καθαρότητα της Θεοτόκου καὶ προκαλεί τὸν κάθε άνθρωπο σε μια καθαρότητα βίου.

Το κοντάκιο της εορτής λέγει «ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος, η πολυτίμητος παστάς και παρθένος». Τι θα πει «πολυτίμητος παστάς και παρθένος»; «Πολυτίμητος» σημαίνει ο ακριβός, ο δαπανηρός, αυτός που έχει μεγάλη τιμή καὶ αξία. Ἡ λέξη «παστάς»  υπογραμμίζει. την καθαρότητα  «Παστάς» είναι ὁ νυμφώνας, το νυφικά δωμάτιο, το οποίο ήταν πεντακάθαρο με τα πάντα καινούργια και αχρησιμοποίητα. Έτσι πεντακάθαρη παρουσιάζεται στην διάλεκτο των υμνογράφων καὶ τῆς Ἐκκλησίας μας ἡ Παναγία. «Το ιερόν θησαύρισμα της δόξης του Θεού», ο ιερός θησαυρός που αποκαλύπτει την δόξα του Θεού. Δεν χωράει αμφιβολία ότι η εορτή των Εισοδείων τιμά και αποκαλύπτει τὴν καθαρότητα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Και εμείς σαν Χριστιανοί πρέπει να παραδειγματιστούμε, με αυτήν την καθαρότητα. Πρέπει να έχουμε την καθαρότητα τοῦ λόγου. Η ειλικρίνεια,  στην καθημερινή μας σχέση με τους άλλους  εἶναι ἡ καθαρότητα τοῦ λόγου. Ένα στόμα πού βρίζει, που καταριέται, που δημιουργεί έχθρες, που πληγώνει τοὺς συνανθρώπους του, που ψεύδεται, ένα τέτοιο στόμα δεν είναι καθαρό στόμα.

Επίσης πρέπει να έχουμε καθαρότητα της σκέψης. Πόσες φορές οι μολυσμοί των λογισμών μας  διαταράσσουν την ειρήνη της καρδιάς μας,  μολύνουν την ειρήνη των σχέσεών μας, αναστατώνουν την ειρήνη της πίστεώς μας, και  καταστρέφουν την ειρήνη της μετά του Θεού κοινωνίας μας, στερώντας τις καρδιές μας από τις ανάσες της θεϊκής παρουσίας.

Ακόμα πρέπει να έχουμε την καθαρότητα της καρδιάς και των αισθημάτων. Δεν αγαπιόμαστε, δε μπορούμε να συχωρεθούμε, αδυνατούμε να συνυπάρχουμε, δυσκολευόμαστε να ανεχθούμε ο ένας τὸν άλλον, τη στιγμή που ὁ Θεός μας έδωσε αυτόν τὸν θησαυρό του να είμαστε μαζί, γιὰ να τρεφόμαστε ὁ ένας ἀπὸ τὸν άλλον, γιὰ να μοιραζόμαστε τα δώρα Του, γιὰ να εξαγιαζόμαστε, γιὰ να βλέπουμε στο πρόσωπο καὶ στη ζωή τοῦ άλλου ὁ καθένας μας το πρόσωπο τοῦ Θεού, τὴν επιβεβαίωση της αγάπης καὶ τῆς παρουσίας Του.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι το προοίμιο της σωτηρίας, που άνοιξε τις πύλες του Ουρανού. Αναδείχθηκε το πολυτιμότερο κόσμημα του ουρανού, γιατί έγινε η Πύλη του Ουρανού. Υπήρξε η πιστή δούλη του Κυρίου, που υπόμεινε τους ψυχικούς πόνους για τα όσα υπέφερε ο Σωτήρας του κόσμου.

Η υπερένδοξος του Θεού Μητέρα, και των αγίων αγγέλων αγιοτέρα, μας προσκαλεί να εισέλθουμε και εμείς στα Άγια των Αγίων. Μας καλεί να εισέλθουμε συνοδευόμενοι από τις λαμπαδοφόρες αρετές και να καταστούμε και εμείς ναοί έμψυχοι του Υιού Της. Με την αγία ζωή μας πρέπει να τιμήσουμε τη σημερινή γιορτή. Τα Εισόδια της Θεοτόκου, ας γίνουν αφορμή να βιώσουμε τα δικά μας εισόδια στο ναό των αρετών.

Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με το να διατηρούμε τον εαυτό μας  καθαρό από κάθε "μολυσμό σαρκός και πνεύματος" όπως μας διδάσκει ο Απόστολος Παύλος. Και όταν παρά ταύτα κάποτε λερωθεί από την αμαρτία; Τότε έχομε το επαναλαμβανόμενο βάπτισμα της Μετανοίας, που καθαρίζει "την συνείδησιν ημών από νεκρών έργων ".

Με την Χάρη του Αγ. Πνεύματος,όταν μένουμε ενσωματωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, αλλά και με την δική μας προσπάθεια. Ο Ιερός  Χρυσόστομος τονίζει σχετικώς ότι όλα γίνονται με την συνεργία της Χάριτος του Θεού και της προαιρέσεως και προσπάθειας του ανθρώπου.

Αυτό είναι το μήνυμα,που απευθύνει σε όλους μας σήμερα "ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος", η Παναγία. Μας θυμίζει την ευθύνη μας, για να παραμείνουμε καθαροί “ψυχή τε και σώματι” Να δώσει ο Θεὸς με το παράδειγμα του μυστηρίου της καθαρότητος της Υπεραγίας Θεοτόκου, μέσα από την δική της πύλη να εισοδεύσουμε ο καθένας μας στο μυστήριο του Θεού, γιὰ να μπορέσουμε , τὴν ημέρα των Χριστουγέννων, όλοι μας ανεξαιρέτως να τὸν συναντήσουμε «μεθ᾿ ημών», ανάμεσά μας, μαζί μας, μέσα στην καρδιά μας καὶ να Τον κρατήσουμε διαρκώς ως θησαυρό στην πορεία μας. Αμήν

 

Του Αρχιμανδρίτου π. Ιερόθεου Παπαθανασίου

Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Read 52 times Last modified on Friday, 19 November 2021 19:42
Top