Συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» σχετικά με την πορεία των εργασιών αποπεράτωσης του Ιερού Ναού εντός του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την αποπεράτωση του ιερού ναού εντός του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου, αφού πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν τα εξωτερικά επιχρίσματα. Ο διώροφος νέος ναός θα είναι αφιερωμένος στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, τον ιατρό, ο οποίος έζησε στην περιοχή του Αιγίου, αλλά και στον νέο άγιο της Εκκλησίας μας, τον  Όσιο Παΐσιο.

Ήταν η χρονιά του 1995 όταν ο σύλλογος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ο Ασκληπιός» -με το υπ’ αριθμόν 256/16.10.1995 έγγραφό του- ζήτησε από το Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου την παραχώρηση χώρου, έτσι ώστε να αναγερθεί ένας ιερός ναός εντός του χώρου του νοσοκομείου. Με την ευλογία, την ηθική και υλική στήριξη του προηγούμενου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, η θεμελίωση του ναού έγινε στις 11 Ιουνίου 1998. Άμεσα, λοιπόν, ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης, οι οποίες έφθασαν μέχρι και την ολοκλήρωση όλου του κτιριακού συγκροτήματος από μπετόν, και σταμάτησαν λόγω της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης. Μέχρι σήμερα οι ασθενείς και οι επισκέπτες προσεύχονται σε χώρο εντός του κτιρίου, το οποίο διαθέτει εικονοστάσιο. Οι δε λειτουργικές ανάγκες εξυπηρετούνται σε αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη. Παράλληλα έχει συγκροτηθεί ομάδα ιερέων για την κάλυψη των πνευματικών αναγκών και για την εξομολόγηση των νοσηλευομένων και των συνοδών τους.

«Από την πρώτη στιγμή που με τη χάρη του Τριαδικού Θεού αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, θέσαμε ως πρώτο στόχο την ολοκλήρωση του ιερού ναού, αντιλαμβανόμενοι τις τεράστιες πνευματικές ανάγκες στον χώρο του νοσοκομείου. Ενημερώσαμε σχετικά τον αγαπητό μας διοικητή του Νοσοκομείου κ. Αθανάσιο Γεωργάκη, με τον οποίο οφείλω να πω ότι έχουμε μια αγαστή συνεργασία στο θέμα αυτό, καρπός της οποίας ήταν η επανέναρξη των εργασιών» τονίζει μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και προσθέτει: «Από της θεμελιώσεως του ναού μέχρι και αυτού του σημείου που βρίσκεται σήμερα, οικονομικά οι εργασίες στηρίχθηκαν από τους εργαζομένους του νοσοκομείου, με την μέριμνα και ευθύνη της παλαιάς ερανικής επιτροπής και βεβαίως με την ισχυρή οικονομική ενίσχυση του συμπολίτη μας κ. Κωνσταντίνου Παπασταύρου. Λίγο πριν την επανέναρξη των εργασιών συζητήσαμε το θέμα της ολοκληρώσεως του ναού με το στενό μας συνεργάτη, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Βενιανάκη, και καταλήξαμε στην απόφαση να οριστεί, ως πρώτο βήμα, η νέα ερανική επιτροπή υπό τον αιδεσ. πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, Αρχιερατικό Επίτροπο Βοστίτσης, η οποία σκοπό έχει, με την οργάνωση σχετικών δραστηριοτήτων, να συγκεντρώσει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου. Σημαντική θα είναι η συμβολή ιδιωτικών δωρεών, ενώ παράλληλα είμεθα ανοιχτοί στην συνεργασία και την οικονομική στήριξη από όποιον φορέα αγκαλιάσει την προσπάθειά μας» αναφέρει ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος και συνεχίζει: «Η ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε να καταστεί λειτουργικός ο ναός, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, κυρίως οικονομικών. Ελπίζουμε συν Θεώ πολύ σύντομα, μέσα στους επόμενους μήνες. Για το λόγο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας για να απευθυνθώ στον θεοφιλή λαό μας, να δείξει, για μία φορά ακόμα, διά της οικονομικής εκ του υστερήματός του, της προσευχητικής και ηθικής στηρίξεώς του την έμπρακτη αγάπη  που ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός έθεσε ως κριτήριο για την σωτηρία μας, και να συνδράμει στην ολοκλήρωση του ιερού ναού, καθώς ο Ίδιος μας διαβεβαιώνει ότι η οποιαδήποτε μορφή αγάπης και φιλανθρωπίας έχει ως αποδέκτη Εκείνον: ΄΄ἐφ’ ὅσον ἐποιήσατε ἑνί τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων ἐμοί ἐποιήσατε΄΄. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το λαό μας είναι θετικά. Ήδη στα εναρκτήρια βήματά μας εμφανίστηκαν οι πρώτοι δωρητές. Πρόκειται διά τον κ. Δημήτριο Φωτόπουλο και την κ. Κυριακή Τζίκα, οι οποίοι με τις δωρεές τους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εξωτερικών επιχρισμάτων. Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους δωρητές μας, οι οποίοι απ’ αρχής έως και σήμερα στήριξαν και θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την προσπάθειά μας αυτή» καταλήγει ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος.

Σπεύδει επίσης να σημειώσει ο Σεβασμιότατος κ. Ιερώνυμος ότι η ανέγερση αυτού του ναού έρχεται να καλύψει το υπαρξιακό κενό στις ψυχές των ανθρώπων, προκειμένου να θεραπευθούν οι ποιμαντικές και λειτουργικές ανάγκες των νοσηλευομένων, των συνοδών τους αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. « Όλοι δίνουν τον αγώνα τους, οι πρώτοι για να λάβουν την ίαση του σώματος και της ψυχής, αφού αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και συγχρόνως την παρηγορία και την βεβαιότητα ότι η τοπική Εκκλησία είναι κοντά τους, και οι δεύτεροι για να λάβουν δύναμη και ενίσχυση στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που επιτελούν» υπογραμμίζει ο Σεβασμιότατος κ. Ιερώνυμος.

Όσον αφορά στα αρχιτεκτονικά στοιχεία ο εν λόγω ναός είναι Σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Χωρίζεται σε τρία κλίτη. Το Ιερό Βήμα είναι Τρίκογχο. Στην κεντρική αψίδα φέρει τρία μονόλοβα παράθυρα και από ένα στην Πρόθεση και το Διακονικό. Ο τρούλος του είναι τετρακιόνιος, στηρίζεται δηλαδή σε τέσσερις πεσσούς. Στο βόρειο και στο νότιο κλίτος υπάρχουν δύο θύρες με κλίμακα με τέσσερις αναβαθμούς. Στο Διακονικό η κλίμακα διαθέτει έξι αναβαθμούς. Στη νότια πλευρά του Ναού υπάρχει η κλίμακα του υπογείου με δώδεκα αναβαθμούς που οδηγεί στο παρεκκλήσιο του Αγίου Παϊσίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη βόρεια πλευρά του ναού υπάρχει ράμπα για ΑΜΕΑ.

 

NOSOKOMEIO2

Read 171 times
Top